Μειώνει τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο ενός υγιούς ανθρώπου μέσης ηλικίας, η διατήρηση της μυϊκής μάζας, όπως καταδεικνύει μια νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, ενώ η μείωση σε ένα υγιή μεσήλικα αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικού εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Όπως αναφέρει τα στοιχεία που δημισοποιήθηκαν, ο κίνδυνος είναι περίπου τετραπλάσιος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health» και μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας 1.019 άτομα άνω των 45 ετών, χωρίς προηγούμενα καρδιαγγειακά προβλήματα, στο πλαίσιο της μελέτης Attica που αφορά το γενικό πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Στο χρονικό αυτό διάστημα, 272 άτομα (το 27%) είχαν θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά επεισόδια.
Διαπιστώθηκε μια σημαντική αντίστροφη σχέση ανάμεσα στο δείκτη σκελετικής μυϊκής μάζας ενός ατόμου και στην πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα άτομα με την περισσότερη μυϊκή μάζα είχαν 81% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που είχαν μικρότερη μάζα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν πως είναι σημαντική η διατήρηση της μυϊκής μάζας για την καρδιαγγειακή υγεία μετά τα 45, ιδίως στους άνδρες.
Σχεδόν η μισή μάζα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από σκελετική μυϊκή μάζα. Ο όγκος αυτής της μυϊκής μάζας μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ήδη από τα 35 περίπου έτη, με ρυθμό τουλάχιστον 3% ανά δεκαετία. Η μείωση αυτή σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρδιομεταβολικές διαταραχές, δυσκολίες κινητικότητας και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αξίζει να σημειωθεί πως προηγούμενες έρευνες, όπως αναφέρει το cretalive.gr, είχαν δείξει ότι η απώλεια μυϊκής μάζας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά είχαν εστιαστεί σε ανθρώπους με υπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά και τους υγιείς μεσήλικες.