Ελλάδα

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη


Στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και τεχνητή νοημοσύνη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Θανάσης Γκανάς (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Εύη Νομικού (ΕΚΠΑ) και Μαργαρίτα Σέγκου (Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία - BGS), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης.

Η ομάδα της δρος Σέγκου χρησιμοποίησε μηχανική εκμάθηση για την ανάλυση της σεισμικότητας, εντοπίζοντας περίπου 50.000 σεισμούς, 10 φορές περισσότερους από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτό επέτρεψε την εξαιρετικά ακριβή παρακολούθηση των σεισμικών επεισοδίων και την κατανόηση των μαγματικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο. Η ανάλυση έδειξε ότι η κρίση άρχισε δύο μήνες νωρίτερα από την έντονη φάση, ενώ η διαδικασία εξελίχθηκε σε τέσσερις φάσεις με αυξανόμενη σεισμικότητα.

Η δρ Νομικού υπογράμμισε τη σημασία της παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, η οποία προσφέρει κρίσιμο χρόνο αντίδρασης για την προστασία των κοινοτήτων και του τουρισμού, ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με τη διείσδυση μάγματος σε βάθος 3-5 χλμ. κάτω από την Ανύδρο. Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να συνεχιστεί όσο διαρκεί η τροφοδοσία του μαγματικού θαλάμου.

Ο Θανάσης Γκανάς παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν σταδιακή ανύψωση της καλδέρας, ενώ τα δεδομένα GNSS έδειξαν σημαντική καθίζηση και κίνηση προς δυσμάς στην Ανύδρο. Η προσομοίωση υποδεικνύει την ύπαρξη μαγματικής φλέβας που κινείται βορειοανατολικά προς την Ανύδρο, συνοδευόμενη από έντονη σεισμικότητα.

Ο Κώστας Συνολάκης επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα ηφαίστεια πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και όχι όποτε "θυμηθούμε" τα ίδια τα ηφαίστεια.

Τέλος, η δρ Σέγκου υπογράμμισε το τεράστιο κόστος που μπορεί να προκύψει από μια ηφαιστειακή έκρηξη, με εκτιμήσεις που δείχνουν πως η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να φτάσει τα 1,4 τρισ. δολάρια, ενώ για την Ελλάδα η ζημιά εκτιμάται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις