Κι όμως, υπάρχει μια χώρα της ευρωζώνης που πήγε χειρότερα από την Ελλάδα στα χρόνια του ευρώ. Είναι η Ιταλία! Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το "Bloomberg", το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιταλία μειώθηκε την περίοδο 1998-2016, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα, όπου από το 2008 το ΑΕΠ κατέρρευσε, το κατά κεφαλήν εισόδημα αυτής της περιόδου εμφανίζεται ελαφρά αυξημένο.
Ποια ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση; Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι είναι η Γερμανία, με μια αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 26%. Κερδισμένες είναι, επίσης, η Ισπανία και η Γαλλία.
Συμπέρασμα; Το πείραμα της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχημένο, τουλάχιστον με βάση το κριτήριο της σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και της εξύψωσης της ευημερίας όλων, όταν από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) φέρνει σημαντική βελτίωση βιοτικού επιπέδου στις τρεις και αφήνει πολύ πίσω την μία εξ αυτών.
Και δεν είναι τυχαίο, ίσως, ότι οι Ιταλοί πολίτες δείχνουν τη μεγαλύτερη κόπωση από το πείραμα της νομισματικής ενοποίησης και εμφανίζονται σε μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις έτοιμοι να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα.
Όπως θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες, αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της ευρωζώνης, δηλαδή το πραγματικό πρόβλημα που θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Γιατί όσο εύκολο είναι να επιχειρηματολογούν κάποιοι στην Γερμανία υπέρ της "έξωσης" της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο δύσκολο είναι να φέρει κανείς πειστικά επιχειρήματα για να αποδείξει ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ιταλία.