Πολιτική

Ήπιες απώλειες και νευρικότητα στη Wall, βουτιά για το πετρέλαιο


Πτωτικά και ο χρυσός. Την Τετάρτη τα νεότερα από μεριάς Fed

Με μικρές σχετικά απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street σήμερα έχοντας καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα ικανοποιητικά κέρδη. Όλα αυτά, από τον απόηχο των δηλώσεων της Τζάνετ Γέλεν η οποία χαμηλώντας τις προσδοκίες για άμεση και γρήγορη αύξηση των επιτοκίων προσέλκυσε εκ νέου τους επενδυτές. Ωστόσο, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον από την Fed καθώς το φως της δημοσιότητας θα δουν στα στοιχεία από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου, γεγονός που πιθανόν να δώσει νέα βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση στην αγορά. Στον αντίποδα οι σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Boston Fed φέρνει νέες "μεταβλητές στην εξίσωση" καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν οι προυποθέσεις για πιο άμεση σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. "Φαίνεται να μειώνεται ο κίνδυνος ότι τα προβλήματα από το εξωτερικό θα είναι αρκετά σοβαρά για να διαταράξουν την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, ενώ η μεταβλητότητα στην αγορά έχει υποχωρήσει", δήλωσε και συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους εξωτερικούς κραδασμούς...

Στο επίκεντρο φυσικά βρίσκεται και το φλέγον ζήτημα των τιμών του πετρελαίου με την τιμή του συμβολαίου Μαϊου στη Νέα Υόρκη να σημείωνει μεγάλες απώλειες κατά 3% κλείνοντας στα 35,70 δολ. το βαρέλι. 

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1987 εκτοξεύθηκε η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, την ώρα που η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα για το μέλλον των διαβουλεύσεων με τον ΟΠΕΚ και άλλες χώρες παραγωγούς. Επιφυλακτικότητα επικρατεί για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στο Κατάρ όπου και θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο ΟΠΕΚ και άλλα μη μέλη του όπως η Ρωσία.Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, διαμηνύει πως είναι πρόθυμη να παγώσει την παραγωγή αν ακολουθήσει και το Ιράν. Από την πλευρά, η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια συντονισμένη κίνηση καθώς συνεχίζει την προσπάθεια να ανακτήσει τα μερίδια που έχασε μετά την άρση του εμπάργκο. Παράλληλα, ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα το Μάρτιο, ενδεχομένως υπονομεύοντας μια πιθανή συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής.

Αναφορικά με την Ρωσία, η οποία έχει πληγεί τον τελευταίο χρόνο από την ραγδαία πτώση των τιμών, η παραγωγή της τον Μάρτιο ανήλθε στα 10,91 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από το 1987, οπότε και η χώρα παρήγαγε 11,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως μεταδίδει το MarketWatch. Η παραγωγή του προηγούμενου μήνα αντιστοιχεί, επίσης, σε άνοδο 0,3%, από τα 10,88 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο.

Μικρές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Boston Fed, Eric Rosengren για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένουν οι αγορές απομάκρυνε επενδυτές από το εν λόγω ασφαλές καταφύγιο. Τελικά το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου διολίσθησε κατά 0,3% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1.219,30 δολ. ανά μετοχή.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Alaska Air Group και την Virgin America ύστερα από ένα μπαράζ προσφορών με την JetBlue Airways. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις