Πολιτική

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή- Αιχμές για την εξωτερική πολιτική και τη στάση των συμμάχων


Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση έχει "ανάψει", με αφορμή την μη αποκαλυφθείσα από τον Γερμανό καγκελάριο για την αποστολή ελληνικών αρμάτων στην Ουκρανία, αίσθηση προκαλεί η ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του άφησε αιχμές για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τη στάση των ΗΠΑ και των άλλων "συμμάχων" μας

Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "Παναθηναϊκή", ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η παράτασή του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Γηραιά Ήπειρο - και ειδικά για τα "εύφλεκτα" Βαλκάνια.

 Ως έμμεση βολή προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά ερμηνεύτηκε η φράση του κ. Καραμανλή ότι "με υποχωρήσεις δεν εξασφαλίζεται η ειρήνη".

 ΜΜΕ, ενημέρωση, πόλεμος στην Ουκρανία

Αιχμές προς την ελληνική κυβέρνηση - και τις ευρωπαϊκές, που "μπλόκαραν" ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες, εμπεριείχε η αναφορά του κ. Καραμανλή σε θέματα δημοκρατίας και ενημέρωσης. Οπως είπε, πληθαίνουν τα φαινόμενα "απαγόρευσης της διαφορετικής άποψης", της παραπληροφόρησης και των fake news, καθώς τα ΜΜΕ συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια

Για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία τόνισε ότι «ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στην καρδιά της Ευρώπης θα έπρεπε να είναι αδιανόητος στον 21ο αιώνα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη, και καταδικαστέα. Όχι μόνο για την προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία βάσιμη ή όχι δεν δικαιολογεί την προσφυγή στην βία, τις καταστροφές, την αιματοχυσία, ιδίως εις βάρος αμάχων. Υπάρχει ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού έδαφος, ηθελημένα ή εκ λάθους, εσφαλμένα ή από προβοκάτσια. Υπάρχουν αντάρτες, τρομοκράτες, μισθοφόροι που εκμεταλλευόμενοι την ένταση μπορεί να επιδιώξουν οφέλη. Και δεν χρειάζεται καν αναφορά στο τι θα σήμαινε η χρήση πυρηνικών όπλων», τόνισε.

Ενας κόσμος χωρίς σταθερότητα

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως: «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλιού. Θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος. Στον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο υπήρχε μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή. Ο διπολικός κόσμος που προέκυψε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενείχε το στοιχείο της σταθερότητας που λείπει από τον σημερινό κόσμο. Οι εντάσεις σήμερα εξελίσσονται σε ένα πολύ πιο ασταθές περιβάλλον.

Μία παρατεταμένη η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης ενέχει τον κίνδυνο να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέως αντιδυτικού μετώπου στο οποίο θα συγκαταλέγονται χώρες που θεωρούν ότι το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Δύσης και εν πολλοίς ελέγχεται από αυτήν εις βάρος των δικών τους συμφερόντων. Η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας, πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής. Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό, τα σημάδια είναι εδώ και επιδεινώνονται, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Οι εξελίξεις στην οικονομία και οι κοινωνικές επιπτώσεις

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι επιπτώσεις σε περίπτωση μακράς διαρκείας του πολέμου, χειρότερες. Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην ενέργεια κι η αλυσίδα στις τιμές, στο εμπόριο, προμηνύουν δύσκολες μέρες. Στη χειρότερη εκδοχή, επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες προσφυγικές ροές και προπάντων για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμό, ανεπάρκεια αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση. Στον δε ενεργειακό τομέα, αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις κοινωνίες που πλήττονται».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα της διεθνώς ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής,που διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες, σπρώχνοντας μεγάλα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και στο περιθώριο. Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει με τέτοιες ανισότητες, είπε ο κ. Καραμανλής..

Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών». Στο ακροατήριο ήταν μεταξύ άλλων περίπου 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πήγαν να τον ακούσουν, αρκετοί εκ των οποίων είναι και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις