Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών.
Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του.
"Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας" είπε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε, "το μνημόνιο το οποίο για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.
Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης".
Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: "Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010 θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ότι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του".
Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Όπως ανέφερε, με βάση τα όσα ακούγονται από τα τεχνικά κλιμάκια οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει πολύ γρήγορα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σήμερα τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει και με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον βόμβα για τον προϋπολογισμό, για την κοινωνική συνοχή και για το κράτος δικαίου.
Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 26 στο 27,5%, γεγονός που πλήττει άμεσα την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μίχαλος, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αναβολή στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. "Δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με μπαλώματα και δόσεις. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, μια νέα αντίληψη, χρειάζεται μια νέα αντίληψη και μια νέα κατεύθυνση. Προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες υπάρχουν. Αυτό που μένει είναι να αξιοποιηθούν" τόνισε ο κ. Μίχαλος.
ΕΥΖην
Emojis: Εμπλουτίζουν ή φτωχαίνουν την επικοινωνία μας;
Τα emojis, αυτά τα μικροσκοπικά εικονίδια, έχουν εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό πρόσθετο στις χιλιετίες επικοινωνίας μας. Φέρουν κοινωνική, πολιτιστική, ακόμα και φιλοσοφική σημασία ...