Σβήνουν οι ελπίδες της κυβέρνησης ότι μετά την επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα σταλεί από την Ουάσιγκτον ένα μήνυμα οριστικής απόσυρσης από το χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, ώστε να διευκολυνθεί το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την επόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, το δ.σ. του Ταμείου θα εγκρίνει την έκθεση του άρθρου 4, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, που εκ πρώτης όψεως είναι απαγορευτική για παροχή νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, αφού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αξιόπιστο το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος θα παραμείνει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμη και αν εφαρμοσθούν στο σύνολό τους τα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η έγκριση της έκθεσης, την επόμενη Δευτέρα, σηματοδοτεί την οριστική απόφαση του Ταμείου να μην εμπλακεί σε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, την οποία οι Ευρωπαίοι δανειστές ορίζουν πλέον σαν προαπαιτούμενο για να συνεχισθεί η εφαρμογή του προγράμματος και η παροχή δανείων στη χώρα.
Αντίθετα, η έκθεση του άρθρου 4 θα σηματοδοτήσει την κορύφωση των πιέσεων στην Ελλάδα, ώστε να δεχθεί όλα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στο Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης. Αυτό εξηγεί και την έντονη που ασκούν οι Ευρωπαίοι δανειστές, ξεκαθαρίζοντας κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες ότι χωρίς χρηματοδότηση του Ταμείου το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ακυρώνεται -ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που βγήκε «εκτός γραμμής» και μίλησε για συμμετοχή του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τη σχετική του δήλωση.
Μετά τη συνεδρίαση της Ουάσιγκτον, κρίσιμο ορόσημο για ένα συμβιβασμό με τους δανειστές αποτελεί η συνάντηση του Euro Working Group, στις 9 Φεβρουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η υποβολή προτάσεων από τους δανειστές, με τα βασικά σημεία που θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση, ώστε το EWG να «ανάψει πράσινο» για την επάνοδο των εκπροσώπων των Θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων δεν θα δώσει μόνο ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο μνημόνιο τριετούς διάρκειας, που θα πρέπει να συνομολογήσει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, ώστε να εισαχθεί στο διοικητικό του συμβούλιο νέα πρόταση για παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Το όλο πλαίσιο είναι ασφυκτικό για την ελληνική πλευρά, που έχει πλέον μόνο μία ελπίδα για να περιορισθούν τα πρόσθετα μέτρα: να γίνει δεκτό, με βάση και τα στοιχεία Φεβρουαρίου, ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (περίπου 2%) του 2016 δεν προήλθε από έκτακτους παράγοντες, αλλά έχει, σε μεγάλο βαθμό, μόνιμο χαρακτήρα.
Εάν αυτό γίνει δεκτό και από το ΔΝΤ, θα εξασθενήσει η πίεση για νομοθέτηση μέτρων μεγάλου εύρους για το 2019, κατά τρόπον ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση το πιο «πικρό» ποτήρι, που δεν είναι άλλο από τη μείωση των συντάξεων με εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.