Η κλιματική αλλαγή, που θεωρούνταν άλλοτε ένα ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, πήρε ξεκάθαρα θέση στο παρόν. Για την παγκόσμια οικονομία η απειλή είναι άμεση καθώς μία σειρά παραγωγικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία και η βιομηχανία της υγείας θα επηρεαστούν άμεσα . Ταυτόχρονα , οι εκτεταμένες φυσικές καταστροφές σε συνδυασμό με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις χώρες του τρίτου κόσμου θα απαιτήσουν σημαντικά κεφαλαία σε επενδύσεις στις υποδομές.
Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, με τίτλο Εθνική Αποτίμηση για το Κλίμα, που εκπονήθηκε με την συνδρομή 300 ειδικών επιστημόνων και αφορά την δυναμική των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ: μέσα στις επόμενες δεκαετίες η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά έναν έως και δυο βαθμούς Κελσίου.
Η δε στάθμη των θαλασσών ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά 30 εκατοστά έως και 1,2 μέτρα, με καταστροφικές συνέπειες για παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Μαϊάμι. Μια από τις σοβαρότερες συνέπειες, όπως επισημαίνει η έκθεση, είναι η κατακόρυφη αύξηση των δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Καλιφόρνια, όπου τα κύματα καύσωνα είναι συχνότερα.Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία κατά μέσο όρο είναι υψηλότερη κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με το 1880, προκαλεί εκτεταμένες ξηρασίες. Η καταστροφή των καλλιεργειών είναι μια μόνο από τις συνέπειες.
Η έκθεση υπογραμμίζει, τις συνέπειες που φέρνει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα των Αμερικανών: από την επαπειλούμενη αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και τις συνέπειες στην υγεία (πχ. αλλεργίες) μέχρι και οικονομικές επιπτώσεις στις υποδομές (δρόμους, γέφυρες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις).
Μια ακόμα δραματική συνέπεια είναι ο κίνδυνος λειψυδρίας. Αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μέχρι το 2060, ο ρυθμός εξάντλησης των υδάτινων πόρων θα αυξηθεί από 26% ;έως 50% σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ , σε έκθεση τους κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα για τους άμεσους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ προβλέπουν ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής και νερού και θα αυξήσει τα επίπεδα φτώχειας.Κάνουν λόγο για ακόμα εντονότερα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και καταιγίδες και διατύπωσαν την εκτίμηση πως η επιδείνωση των προβλημάτων αυτών ίσως οδηγήσει σε αύξηση των συρράξεων.
Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες που εμφανίζονται όχι μόνο με έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και με εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές ακόμα και με επιδείνωση των δεικτών της υγείας, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Στην Αυστραλία οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα. Οι έρευνες που έγιναν από τους επιστήμονες, κατέδειξαν με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα ήταν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.Η γεωργία επίσης υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες. Η ξηρασία στην Ρωσία χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των ειδικών η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 0.3 βαθμούς έως 4.8 βαθμούς κελσίου ανάλογα με την περιοχή.
ΕΥΖην
Τί είναι η αληθινή Ευημερία και γιατί η "ευτυχία"... παραπλανεί
Εδώ και αιώνες βλέπουμε μαζική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Καναδά αυξήθηκε από περίπου 1.441 δολάρια το 1820 σε 45.530 δολάρια το 2022. ...