Πολιτική

«Κόκκινα» δάνεια: Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ


 Σε καταρχήν συμφωνία για το εξωδικαστικό πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όπως επίσης και των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ήρθαν κυβέρνηση και δανειστές. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης κ.κ Σταθάκης και Παρασκευόπουλος, που προβλέπει «κούρεμα» και ρυθμίσεις επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο, με διαδικασίες εξπρές και αλά καρτ ανά περίπτωση. Σημείο κλειδί στο σχέδιο είναι η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για κάθε διευθέτηση ξεχωριστά, βάση της οποία θα πραγματοποιείται και η ανάλογη ρύθμιση…

Η μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονείται για κάθε επιχείρηση, θα αποτελεί ουσιαστικά την «πυξίδα», βάση της οποίας θα ορίζεται τόσο ο χρόνος διευθέτησης των χρεών, δηλαδή ο αριθμός των δόσεων, όπως επίσης και το μέγεθος του «κουρέματος», που θα πραγματοποιείται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρίας.

Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού σχεδίου είναι η αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα εξασφαλίσει την ομαλή και κυρίως έγκαιρη υπαγωγή των εταιριών στις ρυθμίσεις διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων. Βάση αυτής της λογικής θα εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα  συσταθεί μητρώο αξιολογητών, στους οποίους θα ανατίθενται οι εκπονήσεις των μελετών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφεύγουν για τις ανάλογες μελέτες στις αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες της αγοράς.

Κατόπιν οι μελέτες βιωσιμότητας, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, θα εξετάζονται από Επιτροπή που θα στελεχώνεται από τους πιστωτές και εκπροσώπους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων (αν υπάρχουν σχετικά ληξιπρόθεσμα χρέη) και θα αποφασίζεται το είδος αλλά και το ύψος της ρύθμισης… Το τελευταίο βήμα είναι η επικύρωση της απόφασης της επιτροπής από τα δικαστήρια.

 

Στα σκαριά επίσης βρίσκονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως οδιαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Ως εκ τούτου, και αφού διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις