Πολιτική

Κολομβία: Έχασαν την προθεσμία για τη συνθήκη ειρήνης κυβέρνηση και αντάρτες


Δεν κατάφεραν να προλάβουν την προθεσμία για τελική συμφωνία οι διαπραγματευτές για την ειρήνη στην Κολομβία, η οποία έληξε χθες το βράδυ, ωστόσο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Αβάνα. 

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να τεθεί τέλος στον μακρύτερο πόλεμο της Λατινικής Αμερικής. 

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Κολομβίας,  επικεφαλής των κυβερνητικών διαπραγματευτών Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, αναφερόμενος στην οργάνωση των ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, "Για να λέμε την αλήθεια, πρέπει να πληροφορήσουμε το κοινό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές με τους FARC”.

Η κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι αριστεροί αντάρτες FARC είχαν θέσει ως προθεσμία τις 23 Μαρτίου για να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία.

Και οι δύο πλευρές έχουν πει πρόσφατα πως ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως λόγω θεμάτων ασφάλειας που εγείρουν οι αντάρτες.

Ο πόλεμος στην Κολομβία έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 άτομα και αναγκάσει εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 1964.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες, που συναντώνται στην Αβάνα από το 2012, προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία η οποία κατόπιν θα τεθεί σε ψήφο του κολομβιανού λαού, με τα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέπουν την παράδοση όπλων από τους αντάρτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι συναντήθηκε με τους διαπραγματευτές της κυβέρνησης τη Δευτέρα καθώς και πρώτη φορά με τους αντάρτες των FARC στην Αβάνα, κατά την διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ήταν συνεισηγητές ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την συγκρότηση άοπλων διεθνών παρατηρητών για να επιβλέψουν και να επαληθεύσουν την ειρηνευτική συμφωνία.

Οι αντάρτες έχουν εγείρει το θέμα των πρόσφατα επανενεργοποιημένων ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, λέγοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή στους FARC όταν οι τελευταίοι αφοπλιστούν.

Οι αντάρτες ζητούν επίσης περισσότερες ζώνες ασφάλειας όπου θα μπορούν να παραδώσουν τα όπλα τους. 

Σε μια προηγούμενη προσπάθεια να παραδώσουν τα όπλα τους για να μπουν στην πολιτική, το 1985, εκατοντάδες πρώην αντάρτες δολοφονήθηκαν.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις