Πολιτική

Κύπρος: "Βροχή" νόμων πριν διαλυθεί η Βουλή


Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου και την αυτοδιάλυση της Βουλής, η Κύπρος οδεύει σε εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου. Το πολιτικό κλίμα έχει φορτισθεί, λόγω της εσπευσμένες ψήφισης νομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας λίγες μέρες πριν από τη διάλυση του νομοθετικού σώματος.

Η απερχόμενη βουλή ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του συντάγματος και ψήφισε έντεκα νόμους καθιστώντας υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, όπως και από υπάλληλους του δημοσίου και του ημιδημοσίου τομέα.

Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων για τη συνταγματικότητα του νόμου, η Βουλή ενέκρινε επίσης των συμψηφισμό των αξιογράφων που ήταν εξασφαλίσεις με τα δάνεια. Η πρόταση νόμου του απερχόμενου προέδρου της βουλής Γιαννάκη Ομήρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, που διεμήνυσε ότι πιθανόν να την αναπέμψει. Ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, γιατί θέτει τους κατόχους αξιογράφων σε προνομιακή θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους πιστωτές της Τρ. Κύπρου. Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε την πρόταση.

Η Βουλή ψήφισε επίσης νόμο για να δώσει στους κουρεμένους καταθέτες των τραπεζών δύο θέσεις στο ΔΣ της Τρ. Κύπρου. Η ψήφιση αυτής της διάταξης αποτελεί αντίδραση στον αποκλεισμό τους από το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο. Ομως η εφσρμογή της είναι αμφίβολη, διότι οι κουρεμένοι καταθέτες  της Λαϊκής δεν έχουν πιστωθεί με τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία. Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε το ν/σ υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό.


Μετά από έντονο παρασκήνιο, η Βουλή ψήφισε επίσης το νομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Οι κανονισμοί για το σχετικό νομοσχέδιο – που κυοφορείται από το 2014 – κατατέθηκαν πριν λίγα εικοσιτετράωρα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, που τήρησε αποχή από την ψηφοφορία.

Οι νομοθέτες αποφάσισαν να διορίσουν νυν και πρώην δικαστές σε επιτροπή που θα αποφασίζει να αποκλείει όσους εργολάβους έχουν παραδεχθεί ή έχουν υποπέσει σε αδικήματα διαφθοράς ή άλλα αδικήματα. Η επιτροπή θα μπορεί επίσης να εξετάζει εάν ή όχι δόθηκαν μίζες.

Μένει να φανεί πως θα εφαρμοστεί ο νόμος στις περιπτώσεις μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι πριν ψηφιστεί ο νόμος παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν δημόσιους λειτουργούς για το αποχετευτικό έργο της Πάφου.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης νόμο που παγώνει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2017. Τον νόμο καταψήφισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την εκτελεστική εξουσία να διαμηνύει ότι τόσο για αυτό τον νόμο όσο και για τους νόμους που σχετίζονται με την Τρ. Κύπρου (αξιόγραφα και ΔΣ), εξετάζει τις επιλογές της. Η αποκρατικοποιήσεις της Cyta και της ΑΗΚ και η πώληση κρατικής περιουσίας ήταν μέρος του τριετούς προγράμματος προσαρμογής που έληξε τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, εκτός της ατζέντας του κοινοβουλίου, έμεινε η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για ποινικοποίηση των απεργιών. Δεν ψηφίσθηκαν επίσης τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου. Η δέσμη νόμων αφορά τις προσλήψεις, τις προαγωγές και τις μισθολογικές αυξήσεις.

Αν και το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική νομοθεσία μόλις πριν από λίγες μέρες, η Βουλή πρόλαβε να ψηφίσει τους νόμους που ρυθμίζουν το καθεστώς εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων και καταργούν την περικοπή  10% επί των μισθών τους.  .

Με άλλο επίμαχο ν/σ έγινε τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε οι τράπεζες που επιβάλλουν καταχρηστικά επιτόκια σε φοιτητικά και στεγαστικά δάνεια να υπόκεινται σε δίωξη για τοκογλυφία.  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις