Πολιτική

Κύπρου: Συνέχεια της εσωστρέφειας σηματοδοτεί η δεύτερη αποτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου


 Συνέχεια της εσωστρέφειας των τελευταίων δύο μηνών σηματοδοτεί η δεύτερη αποτυχία του σχεδίου εθελούσιας εξόδου της Τρ. Κύπρου, ανατρέποντας τους άμεσους σχεδιασμούς για οργανωτική αναδιάταξη και ενισχύοντας τον προβληματισμό εντός του συγκροτήματος για τον χειρισμό των εργασιακών σχέσεων.

Η επόμενη μέρα του σχεδίου βρίσκει τη γενική διεύθυνση της Τράπεζας έντονα προβληματισμένη, ανασύροντας από τα συρτάρια τα διάφορα σενάρια που έχουν ετοιμαστεί για μείωση του εργατικού κόστους, στην περίπτωση που θα αποτύγχανε το σχέδιο.

Η αποτυχία του σχεδίου της BOCY γίνεται ακόμη πιο έκδηλη όταν την ίδια ώρα το σχέδιο της Alpha Bank υπερκάλυψε τον στόχο του. Προέβλεπε την αποχώρηση 170 υπαλλήλων και δήλωσαν προς αποχώρηση περίπου 235 άτομα.

Σε ότι αφορά την Τρ. Κύπρου οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι στο βελτιωμένο σχέδιο δήλωσαν συμμετοχή περίπου 70 άτομα ενώ στόχος της διοίκησης της Τράπεζας ήταν να «φύγουν» από 200 – 400 υπάλληλοι. Χαρακτηριστικό της αποτυχίας των διευθυντικών σχεδιασμών είναι ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου σχεδίου προέκυψε ελάχιστη διαφοροποίηση στον αριθμό των ατόμων που δήλωσαν συμμετοχή.

Η Τράπεζα μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Η διευθυντική ομάδα που διαχειρίστηκε το σχέδιο θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση προς τον διευθύνοντα σύμβουλο John Hourican και προς το ΔΣ, μέλη του οποίου είχαν διαφωνήσει με την όλη διαδικασία.

Όπως αναφέρει το Stockwatch, στα ανώτατα δώματα των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας, άρχισαν ήδη τα μουρμουρητά για την αποτυχία του σχεδίου. Επικρατεί η άποψη ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν σε αποτυχία το σχέδιο.

Η συζήτηση για το σχέδιο έχει προκαλέσει αναστάτωση στο προσωπικό την τελευταία διμηνία, διαφοροποιώντας παράλληλα την εξωστρεφή εικόνα ανάκαμψης που παρουσιάζει επιτυχώς η Τράπεζα τον τελευταίο χρόνο.

Εντός του Συγκροτήματος εκτιμάται ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση και τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας για συγκεκριμένους χειρισμούς.

Ακόμη και το γεγονός ότι κάποιοι εκ των διευθυντών μετήλθαν μεθόδους όπως η άσκηση έμμεσων πιέσεων και υποδείξεων προς συγκεκριμένους υπαλλήλους να αποδεχθούν το σχέδιο και επικρίθηκαν από τη συντεχνία, φαίνεται να συνέβαλε ανασταλτικά στο να πετύχει το σχέδιο.

Το 2015 το ετήσιο μισθολόγιο της Τράπεζας ανήλθε στα 234 εκατ., αποτελώντας το 40% των εσόδων. Η Τράπεζα στόχευε να μειώσει το κόστος σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2017 και το πέτυχε δύο χρόνια νωρίτερα.

Παρά την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, η Τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των ψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στον ισολογισμό της. Με την μετοχή της Τράπεζας να βρίσκεται στα 15 σεντ, οι νέοι μέτοχοι της χάνουν περίπου το ένα τρίτο της αρχικής επένδυσης που έκαναν τον Αύγουστο του 2014.

Οι επόμενες μέρες θα καταδείξουν τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ο CEO της Τράπεζας με εγκύκλιο του είχε προειδοποιήσει ότι θα καταργηθούν περίπου 250 θέσεις εργασίας ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης που διέρρευσε εντός του Συγκροτήματος κάνει λόγο για κατάργηση 220 θέσεων.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την ανώτατη διεύθυνση είναι ότι σε πρώτο στάδιο θα γίνει συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων. ο σενάριο του πλεονασμού θα είναι η συνέχεια της κατάργησης θέσεων και δεν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στον εγχώριο τραπεζικό τομέα.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει σε συνεδρίαση του το ΔΣ αφού προηγουμένως θα ενημερωθεί από την έκθεση της διευθυντικής ομάδας που είχε αναλάβει τον καταρτισμό του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις