Την άποψη πως «δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην πόλωση», εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για την πρωτοβουλία εκκίνησης της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με σχετική επιστολή στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Δεν μπορείς να έχεις συνεννόηση σε ορισμένα θέματα στρατηγικής σημασίας και να επενδύεις στην πόλωση στα υπόλοιπα. Πρέπει συνολικά το πολιτικό περιβάλλον να ευνοεί τη συνεννόηση. Έπειτα, έχουμε μπει και σε μια προεκλογική ευθεία άγνωστης διάρκειας και νομίζω ότι είναι και λάθος ο χρονικός προσδιορισμός, όταν ανεβάζεις την ένταση και πας για τη μεγάλη σύγκρουση, να περιμένεις να συνεννοηθείς κιόλας», εκτίμησε ο κ. Κύρτσος.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επίτευξης συναίνεσης στα προς αναθεώρηση άρθρα ο ευρωβουλευτής τόνισε: «Στα πανεπιστήμια, για παράδειγμα, βασική θέση δική μας είναι ότι θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στα ιδιωτικά ΑΕΙ, όπως υπάρχουν στην Κύπρο και έχουμε εκεί 15.000-20.000 Έλληνες φοιτητές. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση παίζει άλλα παιχνίδια. Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα ΑΕΙ, υποθέτω θα είναι δύσκολη η συνεννόηση. Σε άλλα ζητήματα, όμως, όπως τι νομοθεσία υπάρχει για κάθαρση σε πολιτικές υποθέσεις, τις διαχειριστικές υποθέσεις πολιτικών, εκεί νομίζω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συνεννοηθούμε. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει προεργασία. Δεν μπορείς να πηγαίνεις από την πύρινη πόλωση, να περιγράφεις τον αντίπαλό σου με πολύ επιθετικούς όρους και από την άλλη να επιδιώκεις τη συναίνεση».
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον αντίκτυπο που έχουν σε αυτήν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αναταράξεις ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Θα έπρεπε να ήμασταν πιο ανεξάρτητοι από την ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία, γιατί αν δούμε π.χ. τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ελάχιστα έχουν επηρεαστεί από την ιταλική αναταραχή, ενώ εμείς εμφανιζόμαστε πιο ευάλωτοι. Επομένως μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στην Ιταλία [...] Αν μπορούσαμε να βγαίνουμε στις αγορές π.χ. με τα επιτόκια της Πορτογαλίας, αυτό θα ήταν και ένα καλό σήμα για τους επενδυτές, ένα καλό σήμα για τα επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα καταστραφούμε που δεν θα βγούμε στις αγορές, επειδή υπάρχει η σχετική πρόνοια, αλλά το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε στις αγορές σημαίνει πολλά πράγματα, ότι δεν μπορούμε, ότι δεν είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί, ότι δεν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, ότι δεν υπάρχει επενδυτική δυναμική και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε: «Είμαι αντίθετος με αυτή τη συμφωνία, δεν μπορώ να καταλάβω τι προσφέρει στην Ελλάδα, μάλλον ζημιά της κάνει, όπως είναι αντίθετοι οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Όταν κάνεις μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου θα πρέπει να έχεις την υποστήριξη ή έστω την ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Υπάρχει, πάντως, ένας ζήλος ευρωπαϊκός να προχωρήσουμε σε συνεννόηση Τσίπρα- Ζάεφ, να γίνει μια διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».
Σχετικά με τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διαφαινόμενη άνοδο των ακροδεξιών ενόψει των ευρωεκλογών ο κ. Κύρτσος παρατήρησε: «Τον Μάιο του 2019 όλα θα περάσουν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οπότε όλα θα γίνουν πιο μπερδεμένα και πιο δύσκολα [...] Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα χάσει την πρώτη θέση το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα χάσει ο Όρμπαν, ο οποίος κέρδισε τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με 49% και έχει κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Χρυσή Αυγή της Ουγγαρίας [...] Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -Κεντροδεξιά θα πέσει αρκετά. Βέβαια η ΝΔ θα ενισχυθεί στην Ελλάδα, άρα θα ενισχύσει την εσωτερική της θέση στο ΕΛΚ. Βλέπουμε τη σοσιαλιστική ομάδα να πέφτει ακόμη περισσότερο, [...] βλέπουμε να έχουμε τρεις συστημικές δυνάμεις -Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά και Φιλελεύθερους- και από εκεί και πέρα βλέπουμε τους Πράσινους να είναι δυναμικοί σε ορισμένες χώρες, όχι όμως σε όλες, την Αριστερά να "τσιμπάει", αλλά να είναι πάντα χαμηλά και τη σκληρή και άκρα Δεξιά να κερδίζει συνεχώς πόντους, το οποίο είναι και το κρίσιμο μέγεθος, δηλαδή αν θα πάρουν όλοι μαζί αυτοί οι σκληροί και ακραίοι ένα ποσοστό της τάξης του 20 ή του 25%».
Κλείνοντας, για τις ερχόμενες ευρωεκλογές ανέφερε: «Θα ήθελα να είμαι υποψήφιος, ελπίζω να είμαι και ελπίζω και να εκλεγώ, αλλά όταν ακούς πολλά "αν" στην πολιτική, πρέπει να είσαι προσεκτικός».