Πολιτική

«Λύση» - έκτρωμα για τα μπλοκάκια!


Μόνο αν «καρφώνουν» τον εργοδότη για καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας θα γλιτώνουν το «χαράτσι» εισφορών οι απασχολούμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Τη δυνατότητα να αποφεύγουν το «χαράτσι» ασφαλιστικών εισφορών στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) και να πληρώνουν εισφορές με χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 9%, δίνει το υπουργείο Εργασίας, αλλά με έναν «τοξικό» όρο: να καταγγείλουν τον εργοδότη τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας, κάτι που συνιστά παράνομη πρακτική, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση.

Η «λύση» αυτή, που έχει στόχο να εκτονώσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις για την αρχική εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, αποδεικνύει πόσο μακριά από την πραγματικότητα της σημερινής αγοράς εργασίας βρίσκονται η πολιτική ηγεσία και οι «μανδαρίνοι» του αρμόδιου υπουργείου.

Όπως επισημαίνουν εργατολόγοι, ένας εργαζόμενος που απασχολείται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ενώ προσφέρει στην πραγματικότητα εξαρτημένη εργασία, βρίσκεται εξ ορισμού σε δυσμενή θέση έναντι της εργοδοσίας και γνωρίζει ότι, πιθανότατα, αν καταγγείλει στον ΕΦΚΑ ότι κακώς εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος, ενώ είναι μισθωτός, θα διαταράξει τις σχέσεις με τον εργοδότη και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να λυθεί η εργασιακή σχέση.

Έτσι, η «συμβιβαστική» λύση για να αποφύγει μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολούμενων τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές πιθανότατα θα αποδειχθεί ανεφάρμοστη, αφού οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι θα προτιμήσουν να επιβαρυνθούν με αυξημένες εισφορές, παρά να ρισκάρουν τη θέση εργασίας τους.

Η ανακοίνωση

Προαναγγέλλοντας την έκδοση νέας εγκυκλίου για αυτό το «καυτό» θέμα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

«Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις