Υγεία

"Μικρή αλλαγή, μεγάλη διαφορά": Βρέθηκε (ο πιο απλός) τρόπος πρόληψης του πόνου της πλάτης


Πιθανότατα αυτή τη στιγμή, κοιτώντας το κινητό ή τον υπολογιστή, το σώμα σου (όπως και το δικό μου που γράφω) έχει πάρει μία στάση που... δεν ευνοεί την πλάτη και τη μέση. Μήπως να σηκωθούμε και να κινηθούμε λίγο, πριν να είναι αργά;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μείωση του συνεχόμενου χρόνου καθιστικής ζωής (καθισιού και αδράνειας) μπορεί να είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος για να προλάβεις την επιδείνωση του πόνου στην πλάτη.

Ερευνητές από τη Φινλανδία ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός του χρόνου καθισιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος και για όσους έχουν περιττά κιλά και δεν ασκούνται τακτικά.

Μελέτη φέρνει νέα δεδομένα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φινλανδία πραγματοποίησαν μια εξάμηνη μελέτη, για να διερευνήσουν αν η μείωση του καθισιού μπορεί να βελτιώσει τον πόνο στην πλάτη και να επηρεάσει ορισμένα χαρακτηριστικά των μυών. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, περιλάμβανε 64 ενήλικες ηλικίας 40 έως 65 ετών που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο - ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κλήθηκε να μειώσει τον καθημερινό χρόνο καθισιού κατά μία ώρα, ενώ η άλλη συνέχισε με τη συνήθη ρουτίνα της.

Η ομάδα παρέμβασης ενθαρρύνθηκε να αντικαταστήσει το κάθισμα με όρθια στάση, ελαφριά δραστηριότητα ή μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.

Οι κινήσεις τους καταγράφονταν με επιταχυνσιόμετρα και λάμβαναν εξατομικευμένους στόχους μέσω μιας εφαρμογής.

Μικρή αλλαγή, μεγάλη διαφορά

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η ένταση του πόνου στην πλάτη παρέμεινε σταθερή στην ομάδα που μείωσε το καθισιό, ενώ αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια των έξι μηνών. Αυτό υποδηλώνει ότι ο περιορισμός του χρόνου αδράνειας -όπως η χαλάρωση στον καναπέ- μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της χρόνιας επιδείνωσης του πόνου στην πλάτη.

«Αν έχεις τάση για πόνο στην πλάτη ή περνάς πολλές ώρες καθιστός και ανησυχείς για την υγεία της πλάτης σου, αξίζει να αναζητήσεις τρόπους για να μειώσεις τον χρόνο καθισιού στη δουλειά ή στον ελεύθερο χρόνο σου», συνιστά ο Jooa Norha, ερευνητής και φυσιοθεραπευτής στο Πανεπιστήμιο του Τουρκού.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή πιο έντονη άσκηση, είναι καλύτερη από το απλά να σηκωθεί κάποιος.

Η σημασία της κίνησης - αλλά όχι μόνο για τους μύες

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σχετιζόμενες με την ακαμψία από τον πόνο ή με τη σύνθεση και λειτουργία των μυών της πλάτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες μεθόδους απεικόνισης για τη μέτρηση του λίπους στους μύες και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αλλά αυτοί οι παράγοντες δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από την παρέμβαση.

«Δεν παρατηρήσαμε ότι οι αλλαγές στον πόνο στην πλάτη σχετίζονταν με αλλαγές στην περιεκτικότητα σε λίπος ή τον μεταβολισμό της γλυκόζης των μυών της πλάτης», επισημαίνει ο Norha.

Ένα μήνυμα αφύπνισης για την εποχή του καθισιού

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για την καθιστική ζωή στη σύγχρονη κοινωνία. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να περνούν ατελείωτες ώρες σε καθιστική εργασία ή μπροστά από οθόνες, η μείωση του χρόνου καθισιού μπορεί να έχει ευρεία οφέλη για την υγεία μας.

«Οι συμμετέχοντές μας ήταν τυπικοί μεσήλικες, που κάθονταν πολύ, ασκούνταν ελάχιστα και είχαν πάρει μερικά κιλά. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και για πόνο στην πλάτη», προσθέτει ο Norha.

Την επόμενη φορά που θα σε βρεις καθιστό για ώρες, θυμήσου: το να σηκωθείς και να κινηθείς δεν είναι μόνο μια γρήγορη διάταση—μπορεί να είναι το μυστικό για μια πιο υγιή πλάτη.

Φωτογραφία: Image by yanalya on Freepik

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα