Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο αφού ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των σχετικών ανακοινώσεων.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε μικτά πρόσημα, παρά τις προσδοκίες των επενδυτών για νέα δημοσιονομική στήριξη, λόγω πανδημίας, ενώ ασκούνται πιέσεις για επέκταση των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας που λήγει στο τέλος του Ιουλίου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η επανεμφάνιση κρουσμάτων της Covid-19 συνιστά «τον κυριότερο κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία, προτρέποντας τις αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που είναι «βαθιά ριζωμένες» στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 37% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ως άμεση συνέπεια της καραντίνας και «παρά την άνευ προηγουμένου πολιτική στήριξη». Για το σύνολο του έτους, η ύφεση θα περιοριστεί στο 6,6%, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα. Όμως η αναζωπύρωση της πανδημίας, που αποτελεί επίσης «τον κίνδυνο που είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε», έχει ήδη προκαλέσει μια «επιβράδυνση» σε ορισμένες Πολιτείες και μια «μερική ακύρωση» των αποφάσεων για άρση της καραντίνας που μπορεί να εκτροχιάσουν την επανεκκίνηση που ξεκίνησε τον Μάιο. Το ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα αύξησης της φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι και πριν από την πανδημία ήταν ήδη υψηλή, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Η φτώχεια στις ΗΠΑ έχει μια σημαντική φυλετική διάσταση, δεδομένου ότι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι είναι πιο πιθανόν να περιέλθουν σε κατάσταση ένδειας, σε σύγκριση με τους λευκούς. «Θα απαιτηθούν νέες πολιτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μιας σειράς κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων, βαθιά ριζωμένων, που συνεχίζουν να πλήτουν τις ΗΠΑ», σημειώνει. Το Ταμείο καλεί την Ουάσινγκτον να λάβει μια σειρά μέτρων για να αυξήσει τη ζήτηση, να βελτιώσει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και να στηρίξει τους πιο ευάλωτους.
Οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ έφτασαν στα 1,19 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένα βάση τον Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση 17% από τον Μάιο. Οι οικοδομικές άδειες ωστόσο ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων για 1,3 εκατ.
Απώλειες σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούλιο, εν μέσω πανδημίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίτσιγκαν έπεσε στις 73,2 μονάδες από 78,1 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, περίμεναν ανέμεναν άνοδο στις 79 μονάδες.
Παράλληλα, καταρρίφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες Πέμπτη το θλιβερό ρεκόρ των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 68.000 να επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 585.750 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής, σχεδόν ένας Αμερικανός στους έξι δεν μπόρεσε να πληρώσει το νοίκι του τον Ιούνιο λόγω της κρίσης της Covid-19, και σχεδόν ένας στους τρείς ανησυχεί για την πληρωμή του ενοικίου στο τέλος Ιουλίου.
H βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση των Boeing 747 «Jumbo Jet» από τον στόλο της μετά την επιδημία του νέου κορονοϊού που έχει κλονίσει τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει υποχρεωθεί να ξεκινήσει μια δραστική κούρα λιτότητας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 26,672.46 μονάδες, με απώλειες 0.23%.
Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε στις 3,225.4 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.31%.
Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,503.19 μονάδες, με άνοδο 0.28%.