Πολιτική

«Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στα μέτρα - Σε απόλυτη σύγχυση η κοινωνία


Δημοσκόπηση: Διχασμένοι οι πολίτες για διαπραγμάτευση, κόκκινες γραμμές, ρήξη με τους δανειστές. Προβάδισμα ΝΔ

Ενώ η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και αποτελεί αντικείμενο καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης, η ελληνική κοινωνία όχι μόνον  είναι διχασμένη πάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και αποπροσανατολισμό: Θέλει συμφωνία αλλά όχι νέα μέτρα, ζητά από την κυβέρνηση να «τα βρει» παντί τρόπω με τους Θεσμούς αλλά να μην υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές». Επικροτεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τη ρήξη με Ευρωπαίους-ΔΝΤ, αν και εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνες έως καταστροφικές.  Επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά ταυτόχρονα πριμοδοτεί  τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποδέχεται πολλές προτάσεις-απαιτήσεις του ΔΝΤ

Η εικόνα μια κοινωνίας εν πλήρη συγχύσει, απηυδισμένης από την ακατάσχετη σεναριολογία για κυοφορούμενα μέτρα, απογοητευμένης από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η Kάππα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Βήμα».

Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση εκφράζεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η  ΝΔ εμφανίζεται με προβάδισμα 3% - και 4,4% στην αναγωγή επί των εγκύρων απαντήσεων. 

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος»,  η μεγάλη πλειοψηφία (70%) των πολιτών που απάντησαν κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, περίπου 4 στους 10 εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να προτιμήσει τη ρήξη εάν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές.

Ως προς την περαιτέρω διαπραγμάτευση οι γνώμες είναι μοιρασμένες: Περίπου 3 στους 10 (29%) λένε πως πρέπει να κλείσει άμεσα, ενώ ένας στους  τέσσερις (26% των ερωτηθέντων) εκφράζουν την άποψη πως πρέπει να συνεχιστεί, έστω κι αν πιεστεί η οικονομία. 

Παράλληλα, όμως, το 46,3% πιστεύει πως αν τα μέτρα που απαιτούνται είναι σκληρά, η κυβέρνηση πρέπει να τα περάσει το συντομότερο από τη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση ενώ το 34,3% πιστεύει πως θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα. 

Εκτός Βουλής το Ποτάμι

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποδυναμώνεται, η ΝΔ ενισχυμένη – όπως και το ΠΑΣΟΚ/Συμπαράταξη που καταλαμβάνει την τρίτη θέση. ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων μπαίνουν στη Βουλή, ενώ το Ποτάμι μένει εκτός.

Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

- ΝΔ  21,4% (με αναγωγή 31,4%)

- ΣΥΡΙΖΑ 18,4% (με αναγωγή 27%)

- Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στο 6% και με αναγωγή 8,7%

- Χρυσή Αυγή 5,4% (με αναγωγή 8%)

- ΚΚΕ 4,9%, (με αναγωγή 7,2%)

- Ένωση Κεντρώων 2,6% (με αναγωγή 3,8%)

- ΑΝΕΛ 2,5% (με αναγωγή 3,7%) 

- Ποτάμι  1,8% (με αναγωγή  2,7%).

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 57,2% έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού έχει πέσει πέντε μονάδες από τον Ιανουάριο και βρίσκεται στο 29,7% από το 34,8%. Το παράδοξο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε τρεις μονάδες από 33,2% τον Ιανουάριο τώρα βρίσκεται στο 30%.
 
Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται σήμερα δέκα μονάδες κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις