To "φρενάρισμα" της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, φέρνει "πονοκεφάλους" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήδη οδήγησε σε αναβολή της συζήτησης για την επάνοδο της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα, με τερματισμό της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, παραμένει ισχυρή η βασική εκτίμηση του συμβουλίου ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς το στόχο της τράπεζας (κοντά αλλά όχι πάνω από 2%), αλλά εξακολουθεί να είναι απαραίτητη μια τόνωση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα, όπως αναμενόταν, η πορεία προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, επειδή τα μέλη του συμβουλίου έκριναν ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και άλλα που θα γίνουν γνωστά το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να καταλήξει σε ασφαλέστερα συμπέρασματα το συμβούλιο για τον παρατηρούμενο μετριασμό της ανάπτυξης και για το αν πρόκειται για μια συγκυριακή κάμψη, ή για ένα μονιμότερο φαινόμενο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει "σταθερό χέρι", δηλαδή να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις εξόδου από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.
Για τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι έχει σταθεροποιηθεί και δεν αποτέλεσε σήμερα θέμα συζήτησης στο συμβούλιο, αλλά η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξή της, προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για πιθανές επιδράσεις στον πληθωρισμό.
Ερωτηθείς για την αύξηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων στις ΗΠΑ πάνω από το 3%, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι δεν επηρεάζει την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, τόνισε, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι επεκτατική.
Για την ψυχρή υποδοχή των προτάσεων Μακρόν για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι είναι δύσκολο για ορισμένες χώρες να δεχθούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η νομισματική ένωση θα παραμένει εύθραυστη όσο δεν υπάρχει πρόοδος στις αλλαγές της αρχιτεκτονικής της.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τέλος, εγκωμίασε τον αποχωρούντα αντιπρόεδρο, Βίτορ Κονστάντσιο, και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, στην Ρήγα της Λετονίας, θα έχει δίπλα του το νέο αντιπρόεδρο, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος.