Οταν παραμελούμε τα δόντια και τα ούλα μας επιδρούμε, εν αγνοία μας, στη γενική μας υγεία και την ευημερία. Παρά την πρόοδο της στοματικής υγείας, η οδοντική τερηδόνα έχει καταστεί μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις παγκοσμίως, που επηρεάζει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πέραν του ότι έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περιθαλψης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60% και 90% των παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα.
Η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα αποτελεί την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που εξετάσθηκαν στη Μελέτη «Global Burden of Disease Study». Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όπως λένε, η γενικευμένη περιοδοντίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών εντοπίζεται σε ποσοστό 15%–20% των μεσηλίκων. (35-44 ετών).
Η θεραπεία των στοματικών παθήσεων μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρή ωστόσο, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σημασίας της πρόληψης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική επιβάρυνση. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, η θεραπευτική περίθαλψη αποτελεί μιαν αξιόλογη οικονομική επιβάρυνση, με 5%-10% των δαπανών της δημόσιας υγείας να αφορούν τις στοματικές παθήσεις . Ενώ, εξοικονόμηση στην οδοντιατρική περίθαλψη έχει παρατηρηθεί σε χώρες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις στην προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα μείωση των στοματικών παθήσεων.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται από κακή στοματική υγεία, γεγονός που μπορεί να έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον, στην πορεία της ζωής τους.
Περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο – σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών.
Περισσότερες από 2.4 εκατομμύρια ημέρες εργασίας χάθηκαν λόγω στοματικών παθήσεων το 1996.
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά να φροντίσουμε τη στοματική μας υγεία, λένε οι ειδικοί. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες σοβαρές ασθένειες, η πρόληψη η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλύτερη έκβαση και τον περιορισμό των στοματικών παθήσεων και συνδεόμενων με αυτές επιπλοκών στην υγεία.
Τα τσεκ-απ στον οδοντίατρο μπορούν να ανιχνεύσουν ενδείξεις διατροφικών ελλείψεων, όπως επίσης και νοσήματα, όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού και ο καρκίνος του στόματος.
Η στοματική υγεία και η γενική υγεία σχετίζονται στενά – κυρίως, λόγω των κοινών μεταξύ τους παραγόντων κινδύνου και θα πρέπει να εξετάζονται ολιστικά.
Οι κοινοί παράγοντες κινδύνου της μη υγιεινής διατροφής, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ απαντώνται σε όλες τις στοματικές παθήσεις και σε άλλα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ενώ, στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, η περιοδοντίτιδα θεωρείται μια ακόμη επιπλοκή του διαβήτη.
Μια ποικίλη, υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας. Ωστόσο, η απώλεια των δοντιών ή ο πόνος εξ αιτίας της τερηδόνας μπορούν να εμποδίσουν κάποιον από το να απολαμβάνει μια υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά και μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην καθημερινά απαιτούμενη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από αυτά τα είδη τροφών.