Επιχειρήσεις

Ο Μαρινόπουλος προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση, ζήτησε υπαγωγή στο άρθρο 99


Την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η αίτηση. Προσωρινό stop σε κατασχέσεις. Πέσεις από πιστωτές, φόρμουλα διάσωσης ψάχνουν οι τράπεζες

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για την αλυσίδα σουπερμάρκετ "Μαρινόπουλος", η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία θα επωφεληθεί από τη νέα διάταξη που προβλέπει αυτόματη αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς προηγούμενη έκδοση προσωρινής διαταγής, Ηταν ό μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδίδονταν καθημερινά σε βάρος της διαταγές πληρωμής και αποφάσεις αναγκαστικής εκτελέσης.

Καταθέτοντας την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 99), η εταρεία ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή προστασίας της από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αίτηση ορίστηκε να συζητηθεί αυθημερόν στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, το οποίο όμως ανέβαλε τελικά τη συζήτηση για την 1η Ιουλίου,  προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.
Με εντολή του δικαστηρίου, μέχρι την Παρασκευή δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος της εταιρείας.

Πιστωτές που προσήλθαν στο δικαστήριο δήλωσαν ότι θα ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα να απορριφθεί η αίτηση.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις

Η τύχη της μεγάλης εμπορικής αλυσίδας καθίσταται πλέον μέγα ζήτημα για τις τράπεζες και την κυβέρνηση, λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην αγορά, στην οικονομία και στην απασχόληση ενδεχόμενη χρεοκοπία της. Οι τράπεζες  έχουν λαμβάνειν περί τα 600 εκατ. ευρώ από δάνεια και συμβάσεις λίζινγκ, τα οποία δεν "αντέχουν" να χάσουν ολοσχερώς ή να διαγράψουν κατά μεγάλο μέρος.

Η κυβέρνηση φοβάται ότι πέραν του ντόμινο χρεοκοπιών που θα προκληθεί στην αγορά, θα χαθούν περί τις 11.500 θέσεις εργασίας στα καταστήματα αλυσίδα Μαρινόπουλος και σε επιχειρήσεις προμηθευτών της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Διαπραγματεύσεις

  Οπως αναφέρουν κύκλοι του ομίλου Μαρινόπουλου, στόχος είναι τώρα η διάσωση της αλυσίδας και η διασφάλιση των προμηθευτών. Απώτερος σκοπός παραμένει η ευρύτερη αναδιάρθρωση για τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

 "Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών", είχε σημειώσει τις προηγούμενες μέρες σε λιτή ανακοίνωση η εταιρία. 

Έκδηλη πάντως είναι η αγωνία για τις ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς στον "αέρα" για το τι μέλλει γενέσθαι βρίσκονται 11.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές.

Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, αν και οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπο για να υλοποιηθεί τουλάχιστον εν μέρει και με τροποποιήσεις. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς του προμηθευτές έχουν εκτοξευθεί, παρόλο που υπήρξε μια σχετική ροή αποπληρών εντός του Μαϊου. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 500 εκ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις