Πολιτική

Ο όρος της Μέρκελ για το χρέος!


Κλειδί η ανάλυση βιωσιμότητας για την Γερμανίδα καγκελάριο. Ο κίνδυνος νέου «πολέμου» της Ευρώπης με το ΔΝΤ για τις προβλέψεις.

Έτοιμη να προσυπογράψει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά όχι χωρίς όρους: η Άνγκελα Μέρκελ συνδέει την ελάφρυνση που θα προσφερθεί στην Ελλάδα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, για την οποία, όμως, οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένουν… στα χαρακώματα.

Με αφορμή τις παρασκηνιακές συζητήσεις για τα διάφορα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, που καταρτίζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ έκανε μια σημαντική δήλωση στην “Handelsblatt”:
«Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να εξετασθούν μετά το τέλος του προγράμματος, αν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που πρόκειται να συνταχθεί δείξει ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοια μέτρα».

Η δήλωση αυτή δημιουργεί αρκετό προβληματισμό, καθώς: από τη μια, η καγκελάριος δείχνει έτοιμη να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που μονίμως μπλοκάριζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με κυριότερο εξ αυτών την επέκταση της περιόδου χάριτος για τις πληρωμές τόκων στο δάνειο του EFSF έως και κατά 15 χρόνια.

Αφετέρου, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος συνδέει την έγκριση αυτών των μέτρων με το πιο «καυτό» θέμα των μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, την ανάλυση της βιωσιμότητάς του.

Στην πραγματικότητα, οι αναλύσεις βιωσιμότητας που θα βρεθούν το καλοκαίρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι δύο και, πιθανότατα, αντικρουόμενες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα κάνει την ανάλυση με τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τις αγορές, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει χαμηλό μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και δεν μπορεί να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, σε βάθος χρόνου, άρα χρειάζεται μεγάλη ελάφρυνση χρέους, με μέτρα επώδυνα για τους πιστωτές, όπως θα ήταν η παράταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων στα δάνεια του EFSF κατά 10-15 χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που θα κάνει τη δεύτερη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, πιέζεται από το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα, ώστε η δική του ανάλυση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται τα πιο τολμηρά μέτρα για το χρέος.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, από τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον περασμένο Ιούνιο, επιχειρούν να επηρεάσουν τις παραμέτρους της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, κυρίως δηλαδή τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης.

Όταν συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοσθεί μετά τη λήξη του προγράμματος, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτό το πρόγραμμα θα βελτιώσει σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και θα επιτρέψει στο Ταμείο να αναθεωρήσει τις δικές του προβλέψεις, ώστε να υπάρξει μια σύγκλιση Ευρώπης – ΔΝΤ στο πιο ακανθώδες θέμα της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Οι διαφορές των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν σε δύο εβδομάδες, στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου. Αν οι προβλέψεις τους για την Ελλάδα συγκλίνουν, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι ομαλή και θα οδηγήσει εύκολα σε κοινές αποφάσεις. Αν όχι, θα έχουμε επανάληψη των… εχθροπραξιών, από την οποία έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι πάντα βγαίνει χαμένη η Ελλάδα...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις