Πολιτική

Ο Σόιμπλε προαναγγέλλει το deal για πλεόνασμα-χρέος


Αλλαγή επίσημης γραμμής από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: Yπό συζήτηση ο δημοσιονομικός στόχος. Σε δύο φάσεις η γερμανική αναδίπλωση. Ορατή η τεχνική συμφωνία τον Μάρτιο.

 Αλλαγή της πάγιας θέσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια ανήγγειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η ξαφνική επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης - Θεσμών κάνει ορατή την οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας στις 20 Μαρτίου και φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα των συζητήσεων για δημοσιονομικό στόχο και ελάφρυνση του χρέους.

«Νερώνοντας» αρκετά μια πάγια, ως τώρα, γερμανική θέση, που μπλοκάριζε τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν επιμένει στις απαιτήσεις του για πολύ υψηλά πλεονάσματα σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Όπως είπε, μιλώντας σε συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές, «το ερώτημα για πόσο η Ελλάδα θα έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτό θα είναι 3,5% ή 2,7% είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Ασχολούνται οι ειδικοί. Αυτό εξαρτάται, επίσης, από την εξέλιξη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα και ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Η εμμονή του Β. Σόιμπλε στα πολύ υψηλά πλεονάσματα, ώστε να περιορισθούν όσο είναι δυνατόν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ήταν ως τώρα μια θέση που μπλοκάριζε τις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με το Ταμείο, το οποίο αντιτίθεται σταθερά σε υπερβολικούς στόχους για την Ελλάδα.

Επιπλέον, η σκληρή θέση του κ. Σόιμπλε τον είχε καταστήσει στόχο σκληρών πολιτικών επιθέσεων από τους Σοσιαλδημοκράτες, με τον Σίγκμαρ Γκάμπριελ να κατηγορεί τον ΥΠΟΙΚ ότι υιοθετεί... κομπογιανίτικες οικονομικές θέσεις (“voodoo economics”).

Σταθερός μέχρι... να στρίψει

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, βέβαια, δεν άλλαξε χθες μια άλλη, πάγια θέση του, υψηλής πολιτικής ευαισθησίας στην εσωτερική συζήτηση της Γερμανίας: επέμεινε, μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα.

Και εξήγησε ότι υπάρχει απόφαση του Eurogroup, από τον Μάιο 2016, σύμφωνα με την οποία η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να εξετασθεί από το 2018 και μετά. Και αν, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, κριθεί ότι είναι απαραίτητη, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα σχετικά μέτρα.

Η τοποθέτηση αυτή δεν εκπλήσσει, ούτε και «σβήνει» τις προσδοκίες για σαφή προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα ενεργοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, κάτι που είναι ζητούμενο στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, αφού έχει ξεκαθαρισθεί προ πολλού ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης ενεργοποίησης αυτών των μέτρων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Γερμανία εκτιμούν ότι η γερμανική αναδίπλωση για το θέμα του ελληνικού χρέους είναι αποφασισμένη στο επίπεδο της καγκελαρίου Μέρκελ και ήδη συμφωνημένη με το ΔΝΤ.

Η τελική συμφωνία -και αυτό είναι που μετράει περισσότερο για τη γερμανική κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου- δεν θα χρειασθεί να έλθει προς έγκριση στην Bundestag, αφού σε αυτή την φάση θα περιγραφούν ευκρινώς τα μέτρα ελάφρυνσης και ο μηχανισμός ενεργοποίησής τους (ανάλογα με τα ευρήματα της έκθεσης βιωσιμότητας χρέους που θα κάνει το 2018 το Ταμείο), αλλά οι αποφάσεις για την ενεργοποίηση θα ληφθούν αργότερα.

Το σημαντικό, για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ήταν να δεχθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανοικτοί σε διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου να ετοιμάσουν τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ουσιαστικά, αναγγέλλοντας την αλλαγή της γερμανικής θέσης σε αυτό το πρόβλημα, ο Β. Σόιμπλε προανήγγειλε τη συνολική συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους.

Ξαφνική επιτάχυνση

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Θεσμών στην Αθήνα εξελίσσονται με ταχύτητα, που δικαιολογεί αισιοδοξία για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup, στις 20 Μαρτίου.

Kυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε αργά χθες βράδυ ότι «υπάρχει, γενικά, μια αρκετά μεγάλη συμφωνία σε πολλά πράγματα, όπως και στη διαδικασία. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου».

«Είναι πιθανόν μέχρι της 20 Μαρτίου (Eurogroup) να υπάρχει Staff Level Agreement (SLA)», σημείωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι ως τότε «θα έχει, σχεδόν, συμφωνηθεί».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το ΔΝΤ έκανε δεκτό πως δεν θα χρειασθούν μέτρα για το 2018. «H βελτίωση της απόδοσης το 2016 έχει κλείσει -και κατά την άποψη του ΔΝΤ- το δημοσιονομικό κομμάτι του SLA για το 2018 χωρίς μέτρα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Κλειδί οι συντάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin, το νέο στοιχείο που οδήγησε σε επιτάχυνση των συνομιλιών είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται επί της αρχής την πρόταση του Ταμείου για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020, επιδιώκοντας πλέον, μέσα από τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, να μειώσει το ύψος αυτής της εξοικονόμησης, ώστε να μείνει κάποιος «χώρος» για να περιορισθούν οι επιπτώσεις στα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Αφού ξεπεράσθηκε αυτό το εμπόδιο, εκτιμάται ότι στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας αφενός υπάρχουν ήδη σημαντικές συγκλίσεις, αφετέρου δεν έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και επικρατεί αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις