Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)Στη ρήση ότι το «πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή», ποντάρουν αυτοί που βλέπουν πως σήμερα ξεκινά η πραγματική μάχη ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές η οποία στο τέλος θα έχει αίσιο τέλος. Αυτό προσδοκούν επίσης, τουλάχιστον όπως δηλώνουν επισήμως, κορυφαίοι παράγοντες και αξιωματούχοι οι οποίοι τονίζουν την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Ανάμεσα τους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τις προηγούμενες μέρες η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, παρά τους αυστηρούς τόνους, σημείωσε ότι είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το σκηνικό βέβαια που έχει δημιουργηθεί είναι «πολεμικού χαρακτήρα» καθώς αργά χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας διατήρησε τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης με το Ταμείο. Επαναφέροντας τον όρο «ανοησίες» έκανε λόγο για την πολιτική που προώθησε το ΔΝΤ από το 2010 και έπειτα και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% συνολικά και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, μεταξύ άλλων.

Σκληρό είναι το πόκερ από την άλλη πλευρά στην αποτύπωση της μεγάλης εικόνας στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με τις σχέσεις των Θεσμών και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται. Από την μια πλευρά, η ελληνική πλευρά αναδεικνύει τις πρακτικές του ΔΝΤ ως παράτερες της ευρωπαϊκής σύμπνοιας που υπάρχει στηλιτεύοντας τις πιέσεις για έξτρα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Σε όλους τους τόνους άλλωστε, όπως έπραξε και χθες ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα κινηθεί εκτός του πλαισίου της περσινής συμφωνίας. Στον αντίποδα, την γνωστή αυστηρή, αλλά ηπιότερη σε αυτή τη φάση, ρητορική διατηρεί το Βερολίνο το οποίο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στις διαρροές στελεχών του Ταμείου που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν συζητούν την απομάκρυνση του Ταμείου, κάτι που θα αποφέρει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος (και κεφάλαια για την στήριξη της Ελλάδας από την Γερμανία), ενώ για μια ακόμη φορά υποβαθμίζεται η αναγκαιότητα γενναίων δράσεων για το ελληνικό χρέος. Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο είναι έντονο και όλα συνηγορούν για σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα. Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό τετ α τετ ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, μια συνάντηση που θα τροχοδρομήσει λογικά τις επόμενες εξελίξεις...

2)Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΟΛ. ΤΑ ΝΕΑ εξαπολύουν νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα αποκαλύπτοντας παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μετείχαν σε εταιρία που συνεστήθη το 2007 και λύθηκε στο τέλος του 2015. Η αποκάλυψη της εφημερίδας αναμένεται να είναι το θέμα της ημέρας, με την αντιπολίτευση να ζητεί εξηγήσεις και το Μαξίμου να περνάει στην αντεπίθεση. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβίβασε το μερίδιό του στην αδελφή του στις αρχές του 2010, ωστόσο τόσο η συμμετοχή του στην εταιρία, όσο και η μεταβίβαση του ποσοστού του δεν εμφανίζεται στα πόθεν έσχες του. 

Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε στην εταιρία έως τη λύση της, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2015, αναφέρουν Τα Νέα και σημειώνουν ότι είναι άγνωστο εάν υπάρχει αναφορά για την εταιρία στα πόθεν έσχες του.

3)Οικονομική και πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από την Κυριακή, μετά  τις αποκαλύψεις σχετικά με τα αρχεία Panama Papers, την τεράστια διαρροή εγγράφων που έφερε στο φως τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι ισχυροί του πλανήτη τους φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να κρύβουν τον πλούτο τους. Οι αποκαλύψεις αφορούν  τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών, επιχειρηματιών, ακόμη και αθλητών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca στον Παναμά. Η εμπλεκόμενη «Mossack Fonseca» χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως μία από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τα Panama Papers δίνουν μία πλήρη εικόνα για το πώς οι πελάτες της «Mossack Fonseca» ήταν σε θέση να «ξεπλένουν» χρήμα, να ξεπερνούν τα εμπόδια των κυρώσεων και να αποφεύγουν τους φόρους. Στα 11 εκατ. αρχεία που διέρρευσαν υπάρχουν τα ονόματα 12 νυν και πρώην επικεφαλής κρατών, 60 συγγενών και συνεργατών τους, καθώς και πολλών πολιτικών. 

Η διεθνής πολιτική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό από την Κυριακή και κρατικές αρχές σε όλο τον πλανήτη ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι θα αναλάβουν δράση μετά τη μαζική διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν πώς φορολογικοί παράδεισοι χρησιμοποιούνται από οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, συνεργάτες και συγγενείς τους, προκειμένου να αποκρύπτεται μέρος του πλούτου τους. Από τα Panama Papers πέφτει φως στις μεθόδους με τις οποίες η εταιρεία διευκόλυνε τους πελάτες της στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, στην παράκαμψη κυρώσεων και στη φοροαποφυγή.

4)Εκρηκτική είναι η κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν στηθεί σε όλη την επικράτεια. Η κατάσταση στην Ειδομένη και στον Πειραιά όπως και στα hot spots παραμένει έκρυθμη. Την ίδια ώρα, χθες ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα με 202 μετανάστες που δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου επί τη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. 

Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 339 από τα τουρκικά παράλια, ενώ όσοι βρίσκονται στα νησιά έκαναν μαζικά αίτημα για χορήγηση ασύλου μπλοκάροντας τη διαδικασία επαναπροώθησης. Συνολικά, 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων επισήμως οι 4.725 στον Πειραιά και πάνω από 11.000 στην Ειδομένη. Σε 4.730 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά- οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους αρνούνται να μεταβούν σε κάποιον κλειστό χώρο φιλοξενίας- σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα- ελληνική ακτοφυλακή.

5)Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks.

Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με τα ίδια ζητήματα αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

6)Στη μεσοδυτική πολιτεία του Ουισκόνσιν μεταφέρεται σήμερα η μαραθώνια αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο μέχρι στιγμής προπορευόμενος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να αφήσει πίσω του τη χειρότερη, κατά γενική ομολογία, εβδομάδα της εκστρατείας του και να κερδίσει άλλη μία προκριματική εκλογή, ώστε να πλησιάσει περισσότερο τον μαγικό αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων, ο οποίος θα του εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα. Τα προγνωστικά είναι εναντίον του, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα της τάξης των δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο οποίος έρχεται μέχρι στιγμής δεύτερος σε αριθμό εκλεκτόρων και είναι ο μόνος που διατηρεί πιθανότητες να υπερισχύσει του Τραμπ.

7)Το 2015 κατεγράφησαν 393 απόπειρες αυτοκτονίας προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα κράτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που αποτελεί ιστορικά ρεκόρ, αποκάλυψε σήμερα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενάντια στις Απελάσεις» (No-Deportations). Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται καθώς η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κράτησης, έπειτα από μια κοινοβουλευτική έρευνα που έφερε στο φως τις συνθήκες, τη χρήση της κράτησης μεταναστών και τη φυλάκιση ευάλωτων ανθρώπων.

8)Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα «κάθε μάθημα περί Δημοκρατίας» εκ μέρους των χωρών της Δύσης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα επί αυτού του ζητήματος ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκείνοι που επιχειρούν να μας δώσουν ένα μάθημα περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει κατ’ αρχάς να αναλογιστούν τη δική τους αισχύνη» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία στην Άγκυρα που μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

9)Απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί συνεργασίας με off – shore εταιρίες οι Credit Suisse και HSBC, διαψεύδοντας κάθετα την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των Panama Papers.

Δύμφωνα με τα έγγραφα των Panama Papers, περισσότερες από 500 τράπεζες χρησιμοποιούσαν μέσω της Mossack Fonseca, ένα δίκτυο 15.600 υπεράκτιων εταιρειών, συμβάλλοντας στη φοροδιαφυγή πλούσιων πελατών και καταθετών.

Οι δύο ελβετικές τράπεζες φέρονται να χρησιμοποιούσαν off shore εταιρείες, προκειμένου να βοηθήσουν διάφορους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

10)Οταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργούσε το 2004 τον πιο διάσημο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δεν περίμενε ότι το Facebook θα γινόταν «όχημα» για την εξάπλωση του bullying στο μαγικό κόσμο του Διαδικτύου, με στόχο μάλιστα τα πιτσιρίκια του Δημοτικού.

Κι όμως, στην ελληνική νεολαία, ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συντάραξε την Ελλάδα αποκαλύπτοντας το πιο σκοτεινό πρόσωπο του εκφοβισμού, η νέα έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που παρουσιάζεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», επιβεβαιώνει πως το e-bullying ασκείται πλέον στα πιτσιρίκια (και) μέσα από τα social media.

Με άλλα λόγια οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν δικτυώνουν μόνο φίλους, αλλά και «θύτες» με «θύματα» εκφοβισμού. «Σύμφωνα με τα ευρήματα του 2015, ένας στους τρεις μαθητές Δημοτικού ηλικίας μόλις 10-11 ετών βίωσε μια άσχημη διαδικτυακή εμπειρία και από τα παιδιά τα οποία δέχτηκαν άσχημη e-συμπεριφορά, το 36% αναφέρει ότι αυτό έγινε μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook)», λέει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτης της ΜΕΥ και επικεφαλής ερευνήτρια. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι από το 20% των παιδιών που βιώνουν τέτοιες εμπειρίες, κάτι ανάλογο τους συμβαίνει συχνά τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις