Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις για σήμερα Δευτέρα, 4 Απριλίου

1)Με έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τους αποκαλυφθέντες σχεδιασμούς των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει προς  την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία εμπιστοσύνη, θέτοντας εμμέσως θέμα απομάκρυνσης των δύο στελεχών του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση. Ζήτησε επίσης από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τις θέσεις και τις προθέσεις του 

Αργά το βραδύ το Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε επισήμως με προσεκτικές διατυπώσεις που κρύβουν υψηλούς τόνους, διεμηνύοντας πως παρέχει στήριξη στους συνεργάτες της. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πίεσης στην διαπραγμάτευση μ' ένα πιστωτικό γεγονός ως ενδεχόμενο στο τραπέζι διαμηνύοντας πως και για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το κλίμα που διεξάγονται οι συζητήσεις, αφήνει σαφείς αιχμές για τις ελληνικές αρχές και το γεγονός ότι πρέπει να σέβονται τις ιδιωτικές συζητήσεις!! Τέλος, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις συζητήσεις καλή τη πίστη και χωρίς διαρροές, ενώ προσβλέπει σε προσωπική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τροπή, καθώς όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν απόψεις, γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και όλα θα παιχθούν "στην κόψη του ξυραφιού", με περίπλοκους χειρισμούς και πιθανότατα με συμβιβασμούς της  τελευταίας στιγμής.

Κυβερνητικοί παράγοντες  εκφράζουν προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» και να περιοριστεί στα ανοιχτά ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ), ενώ είναι πλέον γνωστό ότι τα στελέχη του ΔΝΤ σχεδίαζαν να φέρουν την Ελλάδα προ πιστωτικού γεγονότος, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί  τις απαιτήσεις τους για περικοπές συντάξεων και μεγαλύτερη φορολογία.

Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου επικρατεί σκεπτικισμός για τους χειρισμούς του ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου σχεδίαζαν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, για να φέρουν την την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ προ εκβιαστικής απειλής, ώστε να αποδεχθούν τις απαιτήσεις τους.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν'οτι  Κομισιόν και ΕΚΤ θέλουν τώρα να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η διαπραγμάτεσυη, με ό,τι συμβιβασμούς είναι αναγακαίοι, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

2)Κλείδωσαν τα μέτρα που θα επιβαρύνουν έναν στους δύο φορολογούμενους μέσω της άμεσης φορολογίας, αλλά το σύνολο των φορολογούμενων μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία κ.ά.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καθαρογραφούν και να φτάσουν ως νομοσχέδιο στη Βουλή πριν το Πάσχα – η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 14 Απριλίου, σύμφωνα με όλες τις πηγές.

Ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφέρει ότι 2.270.000 φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα (από 9.000 έως 27.000 ευρώ) θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των φόρων από 70 έως 176 ευρώ το χρόνο.

Από την άλλη, 50.000 πολίτες με υψηλό εισόδημα ( πάνω από 45.000 ευρώ) θα έχουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι ο συντελεστής διαμορφώνεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στο 53%, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει στο 56%.

Το αφορολόγητο μειώνεται σχεδόν για όλους, εκτός από τους πολίτες που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ.

3)Σε απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί ο Πειραιάς. Παρά τις προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της κατάστασης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι αρνούνται να μπουν στα λεωφορεία, καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίo "Αριάδνη" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Χθες βράδυ κατέπλευσε επίσης το "Νήσος Μύκονος" με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο. Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

4) Μόλις ξέμπλεξε με τις δικαστικές  αρχές και την εφορία, πληρώνοντας πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ για το μαύρο χρήμα που είχε βγάλει στο εξωτερικό και είχε εντοπισθεί στη λίστα Λαγκάρντ, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά - Σταύρος Παπασταύρου, θα βρεθεί πάλι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ: Όπως αποκαλύπτεται, συμμετείχε σε 3 offshore του Παναμά – στις δύο μάλιστα ήταν μέλος του ΔΣ.

Η συμμετοχή του αποκαλύπτεται από τα αποκαλούμενα «Panama Papers», τα έγγραφα της παναμέζικης νομικής εταιρείας Mossack Fonseca που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες offshore  σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας  επιχειρηματίες, πολιτικούς ηγέτες, «μιζαδόρους» κρατικούς αξιωματούχους, μαφιόζους κλπ  στη μεταφορά και απόκρυψη αδήλωτου πλούτου.

Πρόκειται για περίπου 11.5 εκατομμύρια αρχεία, τα οποία διέρρευσαν στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και εν συνεχεία απετέλεσαν αντικείμενο διεξοδικής έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών - Δημοσιογράφων (ICIJ).

5)Νέα συντρίμμια από το αεροσκάφος της πτήσης MH370 των αερογραμμών της Μαλαισίας φαίνεται πως εντοπίστηκαν. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι τμήμα συντριμμιών που είναι πιθανό να ανήκει σε αεροσκάφος και εντοπίστηκε ανατολικά νησιού στη Μαυριτανία, θα εξεταστεί από την ειδική επιτροπή ερευνητών που έχει συσταθεί.

Ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου που είδε τα συντρίμμια δήλωσε ότι φαινόταν ότι προέρχονταν από το εσωτερικό του αεροσκάφους και σχετίζoνταν με την εσωτερική διακόσμηση. Στην περίπτωση που το εύρημα αυτό, επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πρώτο τμήμα από το εσωτερικό του αεροσκάφους της πτήσης MH370 που εντοπίζεται.

Η Αυστραλία ηγείται των ερευνών για τον εντοπισμό του αεροσκάφους Boeing 777 της μοιραίας πτήσης που εξαφανίστηκε το Μάρτιο του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα, ενώ είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

6)Την Παρασκευή 22 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα υπογράψουν από κοινού τη συμφωνία του Παρισιού, προκειμένου να φέρουν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ισχύ το τρέχον έτος.

Σε κοινή προεδρική δήλωση, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υπογράψουν τη συμφωνία, παροτρύνοντας και τα άλλα κράτη να υπογράψουν τη συμφωνία τον επόμενο μήνα, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των σχεδόν 200 κρατών κατέληξαν στη συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τον περασμένο Δεκέμβριο.

7)Μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, κατέστρεψαν σήμερα το κτιριακό συγκρότημα του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, το οποίο είχαν καταλάβει τζιχανστιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις της Τουρκίας, ενώ για τη διεξαγωγή του αεροπορικού βομβαρδισμού έδωσε την έγκρισή της, η Άγκυρα. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα. 

8)Σάλο προκαλεί διεθνώς η δημοσιοποίηση των αποκαλούμενων «Panama Papers», που αποκαλύπτουν τις υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος και το ρόλο νομικών γραφείων, τα οποία μέσω offshore εταιρειών  διευκολύνουν  επιχειρηματίες, πολιτικούς ηγέτες, «μιζαδόρους» κρατικούς αξιωματούχους, μαφιόζους κλπ  στη μεταφορά και απόκρυψη αδήλωτου πλούτου.

Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια έγγραφα της παναμέζικης νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, τα οποία διέρρευσαν στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και εν συνεχεία απετέλεσαν αντικείμενο διεξοδικής έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών - Δημοσιογράφων (ICIJ). Στα έγγραφα αυτά υπάρχουν στοιχεία που ενοχοποιούν 72 νυν ή πρώην αρχηγούς κρατών και περίπου 140 πολιτικούς από διάφορες χώρες για οικονομικά εγκλήματα – από «λαδώματα» μέχρι κατάχρηση και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. 

Στο φως έρχονται και οι μυστικές offshore εταιρίες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, του προέδρου της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αποκαλύπτεται επίσης ένα κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ρωσικής τράπεζας, στο οποίο φαίνεται ότι εμπλέκονται και στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

9)Δύο άτομα νεκρά και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης του τρένου της Amtrak με μηχάνημα εκσκαφής στο Τσέστερ, νότια της Φιλαδέλφεια την Κυριακή. 

Το δυστύχημα στο Τσέστερ της πολιτείας Πενσιλβάνια, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φιλαδέλφεια, ήταν το τελευταίο σειράς σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και συνέβη λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή όπου είχε εκτροχιαστεί άλλο τρένο το 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οχτώ άτομα.

Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη-Σαβάνα (Τζόρτζια). Τα δύο άτομα που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι της Amtrak και εργάζονταν κοντά στο μηχάνημα εκσκαφής ), είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής του Τσέστερ Τράβις Τόμας.

10)Κάπως αλλιώς είχε φανταστεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ταγίπ Ερντογάν. Υπολόγιζε ότι θα συναντιόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και θα εγκαινίαζε μαζί του το νέο, μεγαλοπρεπές τζαμί στο Μέριλαντ για να σηματοδοτήσει την επάνοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην ατμόσφαιρα του παλιού, καλού καιρού. Αντί γι’ αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος τον «ξεπέταξε» απρόθυμα με μια ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο τα ρήγματα που χωρίζουν την Αγκυρα από την Ουάσιγκτον στο Συριακό, αλλά και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις