Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1) Κλειδώνει το ψαλίδι που θα φτάνει μεσοσταθμικά στο 10% για το εφάπαξ βοήθημα σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και όλες τις εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις, που φτάνουν τις 62.000 στα 37 Ταμεία και κλάδους Πρόνοιας.

Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνει το βοήθημα για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2014, καθώς αναζητείται για πολλούς μήνες ο κατάλληλος τρόπος υπολογισμού, αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους. Ενόψει τις τελικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες και να ξεπερνούν το 10%.

Η ελληνική πρόταση στους δανειστές προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος «πατάει» πάνω στον τύπο που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για τους νέους ασφαλισμένους. 

2)Το ασφαλιστικό έπρεπε να έχει κλείσει ήδη «γιατί έχουμε κάνει τα πάντα», υποστηρίζει η κυβέρνηση, κατηγορώντας το ΔΝΤ ότι προσπαθεί να προωθήσει την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της κοινωνικής και γι αυτό προβάλλει «παράλογες» απαιτήσεις για περικοπές. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια, όπου υπάρχει ήδη ταύτιση απόψεων για την εθνική σύνταξη, ενώ μικρές είναι οι διαφορές για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Το ΔΝΤ επιμένει να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές.

Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το Ταμείο θα κρατήσει διαλλακτικότερη στάση στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης που αρχίζει τη Δευτέρα με την έλευση των επικεφαλής του κουαρτέτου. Θα μείνει αμετακίνητο στις απόψεις του, αλλά θα συναινέσει σε ό,τι συμφωνήσουν οι άλλες πλευρές, αφήνοντας την ευθύνη στους Ευρωπαίους, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία πριν από τις 16 Απριλίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

3)Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προσφυγική κρίση, το οποίο κυρώνει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό και, εισάγεται στις αρμόδιες επιτροπές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.  Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εφαρμογή των διατάξεων του  συνεπάγεται ετήσιες δαπάνες περίπου 110 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει διατάξεις για την πλήρη ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης  καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες  και προβλέπει μεταξύ άλλωνιτη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών .

Οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας απλοποιούνται, προκειμένου να ολοκληρώνονται μέσα σε14 ημέρες.

Με νομοσχέδιο δεν γίνεται  αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

4)Τετ-α-τετ θα έχουν το απόγευμα στις 5 στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, ένα τηλεφώνημα φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην αντιπολίτευση. Το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη το πρωί της Τετάρτης, με στόχο να ανοίξει συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

Στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με τον όρο ότι αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα δύο αυτά κόμματα.

5)Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς ο Πειραιάς, η Ειδομένη, αλλά και ανοιχτά κέντρα κράτησης, στα οποία απαγορεύεται η παρουσία δημοσιογράφων «βράζουν». Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων προσφύγων, ενώ την Τρίτη ανάλογα περιστατικά έγιναν στη Χίο και την Ειδομένη.

Την Τρίτη το απόγευμα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός Χίου, ομάδες Ιρανών και Αφγανών διαπληκτίστηκαν, ενώ τα πράγματα αγρίεψαν το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα. Την ίδια ώρα, νέα επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πάνω από 11.000 χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η ένταση ξεκίνησε όταν δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στην περιοχή επιχείρησαν να ανοίξουν τη σιδηροδρομική που έχουν κλείσει πρόσφυγες και να ξηλώσουν τα αντίσκηνα. Τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των ΜΑΤ, ενώ έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της αστυνομίας όπου βρισκόταν μια ακτιβίστρια για να την βγάλουν έξω από αυτό.

6)Μέτρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών προσφύγων λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τη διαπίστωση ότι αυξάνονται τα κρούσματα βίας με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες που εγκατέλειψαν μόνες τους ή με τα παιδιά τους τις χώρες καταγωγής τους.

Αυτό αποκαλύπτει διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», η οποία εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2016 και έχει θέμα την «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς αξιωματικοί της Αστυνομίας και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκλίνουν στο ότι «οι γυναίκες πρόσφυγες δεν καταγγέλλουν τα σε βάρος τους περιστατικά διότι η κουλτούρα στις χώρες τους είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ο φόβος και η τρομοκρατία».

7)Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη μετά την αποκάλυψη ότι σε 57 χώρες κατασχέθηκαν περισσότεροι από 10.000 τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων από την Interpol και την Europol.  

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Interpol και τη Europol βρέθηκαν εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειϊκό χαλκό και κρέας πιθήκου.

Η επιχείρηση αυτή με την ονομασία Opson V κατέγραψε ένα ρεκόρ όσον αφορά τις ποσότητες των κατασχεθέντων υλικών, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής αστυνομική οργάνωση. Πέρυσι η Opson IV είχε επιτρέψει την κατάσχεση 2.500 τόνων παραποιημένων τροφίμων.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις σ' όλο τον κόσμο και οι έρευνες συνεχίζονται, προσθέτει η Intepol, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των συλληφθέντων. Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν).

8)Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρής λιτότητας η Κύπρος εξέρχεται και τυπικά σήμερα από το μνημόνιο. Θεωρείται η τέταρτη χώρα που ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής. Οι Κύπριοι θυμούνται πολύ καλά το σοκ που έζησαν πριν από τρία χρόνια. Ήταν Μάρτιος του 2013 όταν οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν θυσίες και σκληρά ανταλλάγματα από την Κύπρο για να την βοηθήσουν να επιβιώσει οικονομικά.

“Bail in“ ήταν ο όρος, τη σημασία του οποίου οι Κύπριοι έμαθαν, αναγκαστικά, πολύ γρήγορα. Ακόμα και οι πελάτες των τραπεζών έπρεπε να συμβάλουν στη σωτηρία της χώρας τους. Όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ έχασαν το 47,5%, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του ποσού κατάθεσης. Η απόφαση αυτή ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης που αφορούσαν συνολικά πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

9)Φωτογραφίες και σχέδια της κατοικίας και του γραφείου του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ βρέθηκαν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος κατασχέθηκε κατά την έρευνα που έγινε σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανέφεραν την Τετάρτη τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμάτων έξω από το διαμέρισμα, στη συνοικία Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, γράφει η οικονομική εφημερίδα De Tijd. Από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, στις 22 Μαρτίου, σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων δραστών.

10)Ο Ούγγρος συγγραφέας Ιμρε Κέρτες,  βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2002, επιζήσας του Αουσβιτς, πέθανε σήμερα, Πέμπτη, σε ηλικία 86 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο Κέρτες γεννήθηκε το 1929 στη Βουδαπέστη. Το 1944, σε ηλικία 14 ετών, συνελήφθη και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς και αργότερα στο Μπούχενβαλντ.

Μετά την απελευθέρωση  εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε φημερίδα, αλλά απολύθηκε το 1951 μετά την επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Έζησε πολλά χρόνια στη Γερμανία όπου εργάστηκε ως μεταφραστής (μετέφρασε στα ουγγρικά έργα των Φρόυντ, Νίτσε, Χόφμανσταλ, Σνίτσλερ, Βίντγκενσταϊν κ.ά.).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις