Πολιτική

Οι μικροί μένουν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού


Απαγορευτική προϋπόθεση η κερδοφορία σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Εξαίρεση χρεών κάτω από 50.000 ευρώ θέλουν οι Θεσμοί.

 

Φόβους ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα εξαιρεθούν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκφράζουν έμπειροι νομικοί, την ώρα που οι Θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να γίνουν ακόμη αυστηρότερες οι διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Όπως είπε σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, είναι υπερβολικά αυστηρή η προϋπόθεση του νομοσχεδίου να έχουν οι μικρές επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με απλογραφικό σύστημα, κέρδη προ φόρων σε τουλάχιστον μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

Όπως εξήγησε, οι οικονομική κρίση διαρκεί ήδη περισσότερα από επτά χρόνια και είναι πλέον ελάχιστες οι μικρές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν κέρδη σε μια από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. «Από την προσωπική μου εμπειρία δεν γνωρίζω έστω μία μικρή επιχείρηση, που θα ενδιαφερόταν σήμερα για εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία να έχει εμφανίσει κέρδη έστω για μια χρήση τα τελευταία τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριακόπουλος πρότεινε ως πιο ρεαλιστική λύση να επεκταθεί το διάστημα, εντός του οποίου θα πρέπει να υπάρχει μία κερδοφόρα χρήση, στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ανάλογα προβλήματα, ίσως όχι στην ίδια έκταση, θα έχουν και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (βιβλία με διπλογραφικό σύστημα), για τις οποίες το σχέδιο νόμου προβλέπει ως ελάχιστη απαίτηση να έχουν εμφανίσει θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ή θετική καθαρή θέση σε τουλάχιστον ένα από τους τρεις τελευταίους ισολογισμούς.

Ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε και άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου που προκαλούν σκεπτικισμό σε νομικούς και επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι προβλέπεται η υποχρέωση του επιχειρηματία να υποβάλει μεγάλο πλήθος στοιχείων και εγγράφων για να αξιολογηθεί η αίτησή του.

Δεν έχει διευκρινισθεί, όμως, τι θα συμβεί σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας για εξωδικαστικό συμβιβασμό, όταν οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές θα έχουν στα χέρια τους πλήρη «ακτινογραφία» της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη επιχειρηματία και, πιθανόν, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία εναντίον του, για να διευκολύνουν δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης.

Επίσης, ο κ. Κυριακόπουλος διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του sofokleousin, ότι οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές των επιχειρήσεων θα έχουν τη δυνατότητα, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, να κινήσουν μονομερώς τις διαδικασίες για ρύθμιση χρεών με εξωδικαστικό συμβιβασμό, εάν δεν το έχουν κάνει οι οφειλέτες. Είναι πιθανό, όπως είπε, να βρεθούμε μπροστά σε μια βιομηχανία αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλα «κουρέματα» των οφειλών τους, αλλά διαγραφές χρεών στο όριο του απολύτως αναγκαίου για να μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της η επιχείρηση.

Τι ζητούν οι δανειστές

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση όλα τα «μικρά» χρέη, δηλαδή κάτω των 50.000 ευρώ, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συμφόρησης του νέου συστήματος ρύθμισης οφειλών, εάν υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις