Το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται ανθεκτικό το τελευταίο διάστημα προεξοφλώντας τις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη -όπως και τα ξένα χρηματιστήρια- την πιθανότητα ενός δεύτερου παγκόσμιου selloff.
Ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 32% από τα χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου έναντι ανόδου 10-15% των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης, μια επίδοση που οφείλεται στις αυξημένες εισροές διεθνών κεφαλαίων κατά την περίοδο της υποβάθμισης στις αναδυόμενες αγορές, και βέβαια στις προσδοκίες για την θετική κατάληξη της αξιολόγησης μέχρι της 22 Απρίλιο που συνεδριάζει το Eurogroup ή έστω λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης τα θέματα σχεδόν έχουν κλείσει πλην ενός: των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν φτάσει τα 108 δισ. ευρώ. Καθώς εκπέμπονται θετικά μηνύματα για ολοκλήρωση των συζητήσεων δεν φαίνεται πιθανό να σημειωθεί το επόμενο διάστημα κάποια σοβαρή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τις ελληνικές μετοχές ότι βρίσκονται σε ελκυστικότερα επίπεδα έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι προσδοκίες συγκεντρώνονται γύρω από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον δείκτη τιμή μετοχής προς λογιστική αξία είναι περίπου το 40-50 πιο φθηνές από τις ευρωπαϊκές. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ωστόσο καθώς ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών του τέταρτου τριμήνου του 2005 (καταγράφηκαν ζημιές 8,25 δισ. ευρώ) οι διοικήσεις έδωσαν στις τηλεδιασκέψεις θετικά μηνύματα για την κερδοφορία του 2016.
Για το σύνολο των μετοχών του ΓΔ, οι αποτιμήσεις, όπως απεικονίζονται στα p/e είναι συγκρίσιμες με αυτές που υπάρχουν και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Για παράδειγμα, το μέσο ελληνικό p/e είναι 12,5, στη Ρωσία 11,6, στη Τσεχία 13 και στην Τουρκία 10.
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να πάει ψηλότερα το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι μόνο μια σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρή κάμψη. Το ΔΝΤ εμφανίζεται σκληρό αλλά αυτός ίσως είναι ένας τρόπος για να αποχωρήσει από την ομάδα των δανειστών και να συνεχίσει απλώς έχοντας ρόλο επιτήρησης. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί για το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν ένα πολιτικό ατύχημα και η προκήρυξη εκλογών, αλλά ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι το ΧΑ θα μπορούσε να βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα προεξοφώντας μια ευνοϊκή πολιτική αλλαγή.