Archive

Ολο και πιο ακριβό τo νερό στη Γερμανία


.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον προειδοποιούσε ήδη τον περασμένο χρόνο ότι το πόσιμο νερό μπορεί να γίνει πολύ πιο ακριβό στη Γερμανία. Και πράγματι αυτό συμβαίνει. Σύμφωνα με έρευνα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων που βασίζεται σε στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κόστος του πόσιμου νερού από το 2005 μέχρι το 2016 αυξήθηκε κατά 25%.

Οι αριθμοί διαφοροποιούνται  πολύ από κρατίδιο σε κρατίδιο. Την ώρα που το πόσιμο νερό έγινε φθηνότερο για τα νοικοκυριά στο Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, στη Βαυαρία ακρίβυνε κατά 60%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και εντός των κρατιδίων υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το κόστος. H Βαυαρία συνεχίζει να παραμένει στο μέσο όρο, ενώ την πρωτιά στην ακρίβεια του νερού έχει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το 2016 ένα γερμανικό νοικοκυριό δαπάνησε κατά μέσο όρο περίπου 300 ευρώ για πόσιμο νερό. Τα λιγότερα απ  όλους ξόδεψαν τα νοικοκυριά του Βερολίνου, όπου το νερό είναι φθηνότερο.

Επιβάρυνση από τα λιπάσματα

 Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλονη, ο κύριος λόγος αύξησης της τιμής του πόσιμου νερού είναι η αυξανόμενη περιεκτικότητα των υπόγειων υδάτων της Γερμανίας σε νιτρικό άλας.

«Μια από τις κύριες αιτίες που δημιουργεί το πρόβλημα είναι η μεγάλη εκτροφή ζώων και κατά συνέπεια οι μεγάλες ποσότητες κοπριάς που πρέπει να διαχειριστούμε», λέει ο Πάουλ Κρέπφκες από την Οργάνωση για το Περιβάλλον στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Πέρα από την εκτροφή των ζώων, πρόβλημα δημιουργείται και από τις εντατικές καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών. Σ αυτές χρησιμοποιούνται λιπάσματα με μεγάλη συγκέντρωση αζώτου. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνονται τα υπόγεια ύδατα και στη συνέχεια να απαιτούνται ακριβές διαδικασίες καθαρισμού τους.

Παρέμβαση της ΕΕ

Κατά τους Πράσινους, την κύρια ευθύνη για αυτή την κατάσταση την φέρει η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πέρυσι επέτρεπε τη χρήση λιπασμάτων με υψηλή συγκέντρωση αζώτου, παραβαίνοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν προσέφυγε πέρυσι κατά της Γερμανίας, η οποία έκτοτε άλλαξε την πολιτική της.

Πέρα από αυτό οι Πράσινοι κάνουν λόγο για την επίσης αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία μέσω της διατροφικής αλυσίδας καταλήγουν και αυτά στο νερό.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αυξήσει μέχρι το 2030 τις οικολογικές καλλιέργειες στο 20%. Ετσι θα μειωθεί η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, θα περιορισθούν οι επιπτώσεις στα  υπόγεια ύδατα καιθα αποτραπεί περαιτέρω αύξηση του κόστους πόσιμου νερού.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις