Πολιτική

Οταν ο Β. Σόιμπλε επιλέγει να εμφανίζεται στην οριακή στιγμή


Νέα «έκτακτη» εμφάνιση ως άλλου Μίδα του Β. Σόιμπλε στο έργο της ελληνικής κρίσης που διαμηνύει... λύση στο θέμα της Ελλάδας με τετελεσμένα.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι θα βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ελλάδας τις επόμενες λίγες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι η λύση αυτή δεν θα περιλαμβάνει ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους.

«Θα βρούμε μια λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεδομένου του ότι η περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους ανέρχεται ήδη σε 35 χρόνια και οι πληρωμένες τόκων αναβλήθηκαν για ένα διάστημα 10 ετών, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι η Ελλάδα πρέπει να κάνει» κι η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

«Βοηθάμε την Ελλάδα- αγοράζουμε χρόνο» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους.

Οταν δεν ασχολείται με την Ελλάδα

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναμένεται να προτείνει ένα σχέδιο «10 σημείων» που θα στοχεύει στην καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, ιδίως με την κατάρτιση μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων.

Αυτό μετέδωσαν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει του σχεδίου, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας σήμερα οι εφημερίδες Handelsblatt και Die Welt, ο Σόιμπλε προτρέπει κάθε χώρα να εισαγάγει ένα μητρώο που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία- βιτρίνα, χωρίς ωστόσο να στοχεύει στην απαγόρευσή τους.

Αυτού του είδους το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί στους κόλπους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπενθυμίζει η Handelsblatt, ωστόσο ο Σόιμπλε θα επιθυμούσε «αυτά τα εθνικά μητρώα να εντάσσονται σε δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο με συστηματικό τρόπο» σύμφωνα με το κείμενο αυτού του σχεδίου που φέρει τον τίτλο: «καταπολεμώντας αποφασιστικά την φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Επιπλέον προτείνει να καταρτιστεί μια διεθνής, ενιαία «μαύρη λίστα» όπου θα καταγράφονται οι χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανονισμούς σε φορολογικά ζητήματα.

Οταν αγνοούσε αυτά που «έκαιγαν»

Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες  το περιοδικό Spiegel μιλούσε για «εμπλοκή» του στα Panama Papers. με τρόπο που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αγνοούσε επανειλημμένα πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω υπεράκτιων εταιριών στον Παναμά

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αρνούνταν, σύμφωνα με το Spiegel, επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές εικονικής εταιρίας στον Παναμά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

"Ούτε ο Σόιμπλε που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των υπεράκτιων εταιριών, ούτε ο Γκάτσερ --ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου-- αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά" του πληροφοριοδότη "ο οποίος τους είχε γράψει προσωπικά", επισημαίνει το Spiegel και διευκρινίζει ότι η υπεράκτια εταιρία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι έπειτα από "πολλές εσωτερικές και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις", και επισήμανε ότι την περίοδο αυτή εξετάζεται εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο η επίμαχη "συναλλαγή στη Βενεζουέλα".

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με το Spiegel.

Πάντως το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το "μητρώο διαφάνειας", τώρα η σύσταση του μητρώου αποτελεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις