Πολιτική

Παγκόσμιο μήνυμα από τη Λέσβο η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου


Για αλληλεγγύη, ανθρωπιά, και κατά των τειχών που υψώνονται ο λόγος του Ποντίφικα. Με τους πρόσφυγες Πάπας Φραγκίσκος - Βαρθολομαίος - Ιερώνυμος

Εστιάζοντας στο ουσιώδες - σε μια ιστορική για την Ελλάδα επίσκεψη, αυτή του Πάπα, - με όλα τα βλέμματα να έχουν στραφεί στη χώρα. Ισχυρότατο μήνυμα, αναγνώριση και καμπανάκι κινδύνου η αποκωδικοποίηση της πρωτοβουλίας του Ποντίφικα να πατήσει ελληνικό έδαφος για το προσφυγικό όταν την ίδια δοκιμασία βιώνει και η Ιταλία. Μήνυμα σε όσους έχουν κλείσει τα σύνορα και «επιλέγουν» ποιους θα δεχθούν στις χώρες τους ότι δεν είναι αυτό η θρησκεία που πρεσβευεται.

Ο Πάπας έφτασε στη Λέσβο λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια, ενώ αξίζει να αναφερθέι ότι στο νησί βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Τον Ποντίφικα υποδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που βρίσκονταν από χθες στη Λέσβο.  

Περί ανθρωπιάς και αγάπης

 Oτι ο ελληνικός λαός, παρά τη λιτότητα, έχει δείξει ανθρωπιά είπεο πρωθυπουργός στον Ποντίφικα κατά τη συνάντησή τους. «Είμαι περήφανος», συνεχισε ο Αλέξης τσίπρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εταίρους που «υψώνουν φράχτες και τείχη για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

"Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη", προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.  

"Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.

Γι' αυτό, είπε, "θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική" και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ανταπάντηση του στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως η παρουσία του εχει στόχο να δείξει ότι τα τείχη δεν βοηθούν ενώ ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά του.  Δήλωσε "υπερήφανος για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό", υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Να σημειωθεί ότι πριν φτάσει στο νησί μέσω Twitter, έγραψε ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι».

Μαζί με τους πρόσφυγες

 Με τους πρόσφυγες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο θα γευματίσουν το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών το πυρετώδεις, με στόχο να είναι ισχυρό το μήνυμα αλληλεγγύης που επιχειρείται να σταλεί σε όλον τον κόσμο για το προσφυγικό ζήτημα.

 Ειδικότερα, στη Λέσβο βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απεσταλμένοι του Βατικανού για τις πτυχές της επίσκεψης (π.χ. το πρωτόκολλο της Αγίας Εδρας). Οι συσκέψεις τους πραγματοποιούνται σε ειδική αίθουσα του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Με βάση το πρόγραμμα, ο Πάπας Φραγκίσκος θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης περί τις 10 το πρωί του Σαββάτου και εκεί θα τον υποδεχθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι οποίοι θα βρίσκονται από την Παρασκευή στο νησί.

Επιστροφή με περισσότερους επιβάτες στο αεροσκάφος 

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πάπας ζήτησε, μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθούμενη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Ο Πάπας συνοδεύεται από 25 αξιωματούχους και 53 δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου, ειδικούς σε θέματα της Αγίας Εδρας.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες, μεταξυ παιδιών και των οικογενειών στη Μόρια της Λέσβου η εικόνα που μεταφέρθηκε δεν είχε τίποτα από πρωτόκολο αφού ο Ποντίφικας χαιρετουσε έναν έναν τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Σε αποκορύφωση της έντασης ζητούσαν βοήθεια και ευλογία. Ανθρωποι που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου αναζητούν μια ελπίδα.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον Πάπα απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτή την ώρα οι τρεις προκαθημενοι γευματίσουν με οικογένεις προσφύγων, ωστόσο η μετάδοση διεκόπη διότι συμφωνα με την ενημέρωση αυτή ορίζεται από το Βατικανό.

Επιστρέφοντας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Πάπας αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία με θέμα το προσφυγικό, ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του Αιγαίου, πετώντας δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα. Περί τις 3 μ.μ. ο Πάπας θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

 Η επίσκεψη γίνεται με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες και οι οποίες έχουν προκαλέσει τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Για τα θέματα αυτά, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν των τριών Προκαθημένων.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις