Σε ντε φάκτο κατάργηση-πάγωμα της Συνθήκης Σένγκεν και σε ουσιαστική αδρανοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό οδηγούν οι εξελίξεις μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Μέσα σε κλίμα τρομοϋστερίας, πολλές χώρες της ΕΕ σπεύδουν να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα τους, ενώ άλλες επωφελούνται της ευκαιρίας για να αρνηθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, μη αποδεχόμενες πρόσφυγες στο έδαφος τους.
Το «σφράγισμα» εθνικών συνόρων εντός της ΕΕ θα επιδιωχθεί να «νομιμοποιηθεί» κατά τη σημερινή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Τα προβλήματα με το προσφυγικό θα γίνουν μεγαλύτερα για την Ελλάδα.
Το Συμβούλιο συνέρχεται μετά από αιτήματα του Βελγίου και της Γαλλίας, προκειμένου να «εκτιμήσει την κατάσταση» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, καθώς το κλείσιμο των συνόρων επικροτούν τώρα και χώρες όπως η Γαλλία, που κατά παράδοση τηρούσαν διαφορετική στάση και πρόσφατα αντιτάχθηκαν σε μονομερείς ενέργειες των χωρών του Βίζεγκραντ.
Το θέμα δεν περιορίζεται στην επιβολή ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός της ΕΕ, αλλά και στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, για τα οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να θωρακισθούν.
Η Ελλάδα θα βρεθεί λοιπόν «κατηγορούμενη» για μη αποτελεσματική φύλαξη των «ευρωπαϊκών» συνόρων στο Αιγαίο και στο Συμβούλιο υπουργών θα τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων, τα οποία ουσιαστικά θα καταστήσουν ανεφάρμοστη τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί κεντροευρωπαϊκών χωρών σκοπεύουν να επαναφέρουν θέμα προσωρινού «παγώματος» της Συνθήκης Σένγκεν, ή αποβολής της Ελλάδας για λόγους «ασφαλείας» - προκειμένου δηλαδή να αποτραπεί η είσοδος τρομοκρατών τζιχαντιστών μέσω των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών.
Εν πάση περιπτώσει, με τη Συνθήκη Σένγκεν τυπικά σε ισχύ ή όχι, η Ευρώπη φαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε πολιτική κλειστών συνόρων, αυστηρών ελέγχων και «συρματοπλεγμάτων» όχι μόνον για τους πρόσφυγες-μετανάστες, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες που θα κινούνται εντός ΕΕ.