Ελλάδα

Πάνω από 5000 επιχειρηματικά ραντεβού στην έκθεση τεχνολογίας Beyond - Κοιτάζει προς ...Βαρκελώνη


Στη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια η «Beyond» της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, βαδίζοντας στα «χνάρια» της Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, η οποία ξεκίνησε από μικρή εθνική διοργάνωση και σε μέσα σε δέκα χρόνια εξελίχθηκε σε «μαγνήτη» για όσους και όσες ασχολούνται με την τεχνολογία παγκοσμίως, άτομα, οργανισμούς και επιχειρήσεις, δημιουργώντας τζίρο ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ σε λίγες ημέρες για την πόλη που τη φιλοξενεί. 

«Το στοίχημά μας είναι η Beyond της Θεσσαλονίκης να γίνει μια περιφερειακή έκθεση σαν αυτή της Βαρκελώνης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για τη διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Get Future Ready», έχοντας στο επίκεντρό της όλες τις τεχνολογίες αιχμής: Μetaverse, κυβερνοασφάλεια, έξυπνες πόλεις, NFTs, χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech), αγροτική τεχνολογία (AgriTech), blockchain, ψηφιακή υγεία, κρυπτονομίσματα, Ιντερνετ των Πραγμάτων, Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα.

Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, περίπου 300 εταιρείες, μεταξύ των οποίων 80 ελληνικές και 20 ξένες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), συμμετέχουν στην Beyond, η οποία έχει προσελκύσει διεθνείς συμμετοχές από 30 χώρες, αλλά και τεχνολογικά cluster και οικοσυστήματα από τα Βαλκάνια (με ενισχυμένη παρουσία μεταξύ άλλων από τις χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία). Κατά τη διάρκειά της, είπε, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 5000 συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων! Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι το 9ο Technology Forum, το οποίο -με πρέσβη τον πρώτο Ελληνα ολυμπιονίκη πληροφορικής, serial enterpeneur της Silicon Valley και μέντορα Απόστολο «Τόλη» Λέριο- θα φέρει για πρώτη στη Θεσσαλονίκη επτά keynote speakers, με εξαιρετικά σημαντικό αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή τεχνολογίας. Επίσης, σημαντικές παρουσίες αναμένονται και στο Beyond Summit, όπου θα συμμετάσχουν 150 ομιλητές.

Από τις ...φαντασιώσεις στα πρώτα βήματα της πράξης

«Για χρόνια φαντασιωνόμασταν τη Θεσσαλονίκη ως πόλη της τεχνολογίας, αλλά δεν ήταν. Για να γίνει μια πόλη κόμβος του είδους, χρειάζεται μεταξύ άλλων να υποστηρίζεται από επαγγελματικές εκθέσεις, όπως η Beyond. Και ήδη προ πενταετίας αρχίσαμε να συζητάμε πώς θα βάλουμε μια τέτοια έκθεση στον χάρτη, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. H Βeyond λοιπόν ξεκίνησε και το ζητούμενο είναι πια να την καθιερώσουμε ως μεγάλη διεθνή έκθεση, μια "περιφερειακή έκθεση τύπου Βαρκελώνης" για την περιοχή. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι η περιοχή χρειάζεται μια τέτοια έκθεση, σε μια περίοδο ιδίως που η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σταδιακά σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, με πρόσφατη έρευνα να τη φέρνει τρίτη παγκοσμίως στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις για να είναι κάποιος ψηφιακός νομάς το 2022 (σ.σ. έρευνα της βρετανικής Instant Offices)» σημείωσε ο κ.Τζήκας.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι οι ΔΕΘ -Ηelexpo ΑΕ, Be- Best και Industry Disruptors Game Changers (IDGC). Κατά τον Βαγγέλη Χαραλάμπους της Be-Best, είναι πολύ σημαντικό ότι η Beyond πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής που ακολουθείται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και εξελίσσεται σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα παράγει πλέον τεχνολογία κι αυτό πρέπει να το προβάλλουμε μέσα από εκθέσεις όπως η Beyond» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Στάνγκος, εκ μέρους των IDGC, επισήμανε ότι το πολύ σημαντικό σε τέτοιες εκθέσεις είναι να παράγουν ειδησεογραφία και στη φετινή Beyond θα υπάρξουν ανακοινώσεις νέων προσπαθειών εταιρειών και φορέων, όπως η αναλυτική παρουσίαση της μελέτης foresight για την Ελλάδα στην περίοδο ώς το 2035, αλλά και του νέου προγράμματος της EY για τη στήριξη των startups. «Aύριο η Google θα κάνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για τη χώρα μας (σ.σ. η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον πρόεδρο της Google Cloud International, Αντερ Φοξ-Μάρτιν, και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη). Φανταστείτε η ανακοίνωση αυτή να γινόταν εδώ στη Beyond, πόσο θα ενίσχυε αυτό τη διεθνή δυναμική της Θεσσαλονίκης. Ή η Apple να παρουσίαζε εδώ το νέο i-phone. Eίναι ένα συλλογικό στοίχημα για την πολη το πώς θα δημιουργούμε νέα (ειδησεογραφία) εδώ. Αυτό κάνει μεταξύ άλλων η MWC στη Βαρκελώνη και στη διάρκεια μιας εβδομάδας δημιουργείται τζίρος 500 εκατ. για την πόλη».

Στάνφορντ και «Silicon Valley» παρούσες στο Technology Forum

Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος και το Technology Forum, στο οποίο συνδιοργανωτής είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το οποίο θα φέρει στη Θεσσαλονίκη (στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης») μια ομάδα σημαντικότατων ομιλητών από τo Στάνφορντ και τη Silicon Valley. Όπως επισήμανε εκ μέρους του Technology Forum ο Κοσμάς Βάμβαλης, διαδικτυακά θα μιλήσει αύριο από το Τόκιο ο Chief Digital Officer της Toyota Motor Corporation και CEO της Woven Planet Holdings, Τζέιμς Κάφνερ(James Kuffner), ενώ με φυσική παρουσία θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ο Νικολά Περονί (Nicolas Perony), συμπεριφορικός επιστήμονας και ερευνητής της Τεχνητής Νοημοσύνης, που το 2021 πούλησε τη νεοφυή επιχείρησή του στον κολοσσό της «Unity», ο Λάρι Κάτλερ (Larry Cutler), συνιδρυτής της εταιρείας VR animation, «Βaobab Studios», που έχει μέχρι στιγμής κερδίσει εννέα βραβεία «Emmy», ο Μανίς Κοτάρι (Manish Kothari), ιδρυτικός εταίρος -μαζί με τον πρώην CEO της Google, Eric Schmidt- της «First Spark Ventures», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, που επενδύει σε επιχειρηματικά εγχειρήματα πρώιμου σταδίου deep tech (βαθιάς τεχνολογίας), ο επενδυτής και educator Στιβ Σιεσίνσκι (Steve Ciesinski), ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της «Kalele Partners», διεθνούς εταιρείας επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η βραβευμένη επιστήμονας πληροφορικής, Αναστασία Αϊλαμάκη, η οποία έχει διδάξει πληροφορική επί οκταετία στο περίφημο «Carnegie Mellon University» στις ΗΠΑ και σήμερα είναι καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάνης (EPFL) και η ανεξάρτητη επενδύτρια Τζιλ Φορντ (Jill Ford), που υπήρξε πρώτη πρόσληψη -και επικεφαλής- της «Toyota Ventures», αλλά και επικεφαλής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της πόλης του Ντιτρόιτ μετά τη χρεοκοπία της.

Η επόμενη Beyond θα πραγματοποιηθεί το Μάϊο του 2023, μήνα στον οποίο θα διοργανώνεται στο εξής, καθώς διάφορες έρευνες δείχνουν ότι εκείνη η περίοδος είναι ιδανική για τη διοργάνωση εκθέσεων του είδους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΕΘ