Πολιτική

Παράνομες οι αναγκαστικές παραιτήσεις της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ


Αντισυνταγματικές και παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αναγκαστικές παραιτήσεις των μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον περασμένο Μάιο.

Με την απόφαση του το ΣτΕ ακυρώνει επί τις ουσίας τις παραιτήσεις των 3 μελών της διοικήσεως του ΚΕΕΛΠΝΟ (του πρώην προέδρου Αθανάσιου Γιαννόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου Ιωάννη Γιαννάκη και του πρώην μέλους της διοικήσης Δημητρίου Μπίτα) επισημαίνοντας ότι είναι και αντισυνταγματικές και μη νόμιμες.

Τα 3 μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του κ. Πολάκη για την απομάκρυνσή τους, ελήφθησαν λόγω της άρνησης τους να υιοθετήσουν τις  προσλήψεις των 500 επιλεγμένων γιατρών και νοσηλευτών από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Επιπροσθέτως, κατήγγειλαν ότι ο κ. Πολάκης «έδρασε εξωθεσμικά και παρανόμως, καθώς καθ΄ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, με κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας, παρακάμπτοντας και εν τις πράγμασι υποκαθιστώντας την αρμόδια για την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων γιατρών επιτροπή».

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις των αιτούντων κρίνοντας ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προσκρούουν στις  διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που προβλέπουν ότι πριν την επιβολή διοικητικής ποινής πρέπει να κληθεί να εκθέσει τις απόψεις του  ο ελεγχόμενος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν την έκδοση των επίμαχων αποφάσεων  με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, κλήθηκαν ο τρεις να εκθέσουν τις απόψεις τους για την αποδιδόμενη σε αυτούς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η θέση του υπουργείου Υγείας

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνονται τα εξής: 

Το ΣτΕ δεν έκρινε την ουσία και τους λόγους αντικατάστασης του Προέδρου και των δύο μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ που προσέφυγαν σε αυτό. Αποφάνθηκε επί του καθαρά τυπικού/ διαδικαστικού ζητήματος και ακριβώς για το λόγο αυτό ανέπεμψε την υπόθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Ήδη, σε συμμόρφωση με το ΣτΕ, οι προσφεύγοντες έχουν κληθεί αρμοδίως, εντός προθεσμίας πέντε ημερών, να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους αναφορικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις που τους αποδόθηκαν. 

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι οι διαδικαστικές εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω της απόφασης του ΣτΕ  αντιμετωπίζονται. Αδιαπραγμάτευτος στόχος του Υπ. Υγείας παραμένει η θεσμική και διαχειριστική εξυγίανση ενός πολύ κρίσιμου για τη Δημόσια Υγεία φορέα όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν θα επιτρέψουμε μεταφορά ευθυνών και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων στις πλάτες 600 Εργαζομένων.

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου αναφέρον τα εξής:

«Για τους Εργαζομένους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα θεμελιώδη ατομικά και εργασιακά δικαιώματά μας να καταστρατηγούνται από την προηγούμενη Διοίκηση Ρόζενμπεργκ, ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας και Βασική Αρχή λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη την δημόσια τοποθέτηση  εκ μέρους του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με την οποία χαρακτηρίζεται «τεχνικός λόγος» η αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ καταστρατήγηση του άρθρου 20 του Συντάγματος, το οποίο κατακυρώνει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης. Η προσχηματική εφαρμογή του άρθρου 20 του Συντάγματος, που αναδεικνύεται από δηλώσεις όπως «θα κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να παραμείνει σταθερός στην απόφασή του», ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση αυτού και προκαλεί την έντονη ανησυχία μας.  

Όπως έχουμε ήδη δημοσίως δηλώσει, η τελευταία Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  υπό την Προεδρία του κ. Ρόζενμπεργκ, συμπεριφέρθηκε εκδικητικά, επιθετικά, απαξιωτικά και  άδικα απέναντι στους Εργαζομένους προβαίνοντας  σε πολυάριθμες πρακτικές κακοδιοίκησης. Το Σωματείο Εργαζομένων έχει ήδη αποταθεί στη Δικαιοσύνη και έχει αποστείλει σχετικά στοιχεία τα οποία ήδη ερευνώνται από αυτήν σε υπό εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση. Το ίδιο θα πράξουμε για το σύνολο των πράξεων ή και παραλείψεων της προηγούμενης Διοίκησης. Πάγια και εκπεφρασμένη θέση μας είναι όλα τα ζητήματα να βρεθούν υπό το φως της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι η διαφύλαξη της Νομιμότητας και η Προστασία των Υπηρεσιακών Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, θα αποταθούμε στην Δικαιοσύνη ζητώντας διερεύνηση για απόκρυψη στοιχείων στα τέλη Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη Διοίκηση υπό την Προεδρία του κ. Ρόζενμπερκ σχετικά με την Ω 2016-105 παραγγελία της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία τελεί υπό εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για τις πρόσφατες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν πέρα από βάσιμες ενδείξεις (επίσημα έγγραφα) που αναδεικνύουν την επιλεκτική μη αποστολή εγγράφων και στοιχείων στον κ. Εισαγγελέα αφορούντα τόσο την εμπλοκή του Υπουργείου όσο και την αντίθεση των υπηρεσιακών παραγόντων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Καλούμε για ακόμη μια φορά την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιδείξει τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σε 600 Εργαζομένους και σε έναν Οργανισμό που επί 25 συναπτά έτη προσφέρει αδιάλειπτα υπηρεσίες στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Την καλούμε να σεβαστεί την Αξιοπρέπειά μας, η οποία προσβλήθηκε κατάφωρα τόσο από τις πρακτικές της Διοίκησης Ρόζενμπεργκ όσο και από τις δηλώσεις περί «αποστήματος». Εμείς παραμένουμε στην πρώτη γραμμή της Δημόσιας Υγείας, με θέσεις και επεξεργασμένες προτάσεις που προάγουν το καλό της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις