Σε... αυτοδιάψευση προέβη ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Tweeter, ανακαλώντας τη χθεσινή δήλωσή του για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να ευθυγραμμισθεί πλήρως με τις σκληρές θέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, που μεταδόθηκαν από το Reuters, ο Γερμανός αξιωματούχος είχε ανοίξει «παράθυρο» για συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας χωρίς χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αλλά μόνο με εμπλοκή του Ταμείου με ρόλο τεχνικού συμβούλου. «Το ΔΝΤ δεν απαιτείται να προσφέρει κεφάλαια, αλλά η τεχνογνωσία του είναι απαραίτητη», ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το Reuters.
Με χρονική απόσταση πολλών ωρών, που δείχνει ότι πιθανόν να υπήρξαν παρεμβάσεις από το Βερολίνο, το οποίο επιμένει σε πλήρη εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ΕΜΣ εξέδωσε διευκρινιστικό tweet, ανακαλώντας τη δήλωση του διευθυντή του: «Σχετικά με αναφορές για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ ξεκάθαρος ότι το Ταμείο θα πρέπει να διατηρήσει πλήρη συμμετοχή (“stay fully engaged”) στην Ελλάδα, επίσης οικονομικά».
Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Ρέγκλινγκ είχε υπογραμμίσει ότι η επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να ξεμπλοκαριστεί όταν το ΔΝΤ αποφασίσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι η περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Χθες, ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή και με τεχνική βοήθεια, αλλά και με νέα παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Το εύλογο ερώτημα που μένει αναπάντητο από αυτές τις δηλώσεις, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, στις 6 Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, είναι πώς θα εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα, όταν η τελευταία σχετική έκθεση χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» (“highly unsustainable”).