Πολιτική

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις απαιτήσεις ΔΝΤ


Προβληματίζει η εμμονή σε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και το θέμα των συντάξεων. Ανιχνεύονται τα περιθώρια για υποχωρήσεις, η "καυτή πατάτα" στον Τσίπρα.

 

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου εξετάζονται οι δυσοίωνες χθεσινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και, ειδικότερα, οι άκαμπτες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, στα οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, περιλαμβάνεται και μείωση συντάξεων από το 2018.

Το θέμα έφθασε να συζητείται σε επίπεδο πρωθυπουργού, καθώς πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές τεχνικές διαβουλεύσεις και η διαπραγμάτευση θα φθάσει σε πολυ κρίσιμη καμπή: Αν υποτεθεί ότι το ΔΝΤ παραμείνει ανυποχώρητο μετά και την τεχνική διαβούλευση, το «μπαλάκι» φθάνει στο τερέν του Μαξίμου, που θα πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση για το αν -και σε ποιο βαθμό- θα υποχωρήσει η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αν και η ελληνική πλευρά αποφασίσει να μείνει άκαμπτη, επιμένοντας ότι η καλύτερη του αναμενόμενου εφαρμογή του προγράμματος δεν δικαιολογεί απαιτήσεις για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, είναι προφανές ότι θα οδηγηθούμε σε νέα εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, η οποία θα επισημοποιηθεί στο Euro Working Group, στις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, θα έχει ολοκληρωθεί και η αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα και θα αρχίσει εκ νέου η «άχαρη» συζήτηση για το πώς θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το staff level agreement. Επιπλέον, θα παρέλθει χωρίς σημαντικές αποφάσεις το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, όπου, στην καλύτερη περίπτωση, θα αποφασισθεί εκ νέου να σταλούν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Αυτά τα σενάρια σταθμίζονται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, όπου θα πρέπει να απαντηθεί το πιεστικό ερώτημα αν έχει νόημα μια νέα εμπλοκή και ενδεχόμενη ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, ενδεχομένως και από τον Αλέξη Τσίπρα. Το Ταμείο, πάντως, δεν φαίνεται να ρίχνει... σταγόνα νερό στο κρασί του, βρίσκοντας κάλυψη και από το Βερολίνο, που επιδιώκει, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, να έχει «φορτωθεί» στην ελληνική πλευρά ένα ογκώδες πακέτο μέτρων.

Πάντως, στην κυβέρνηση πλέον δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για το βαθμό επιρροής οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας στα θέματα της διαπραγμάτευσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης, την Παρασκευή, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις «δεν υπάρχει Εφετείο» για να προσφύγεις, όταν υπάρχει διαφωνία.

Νωρίτερα, το sofokleousin μετέδωσε:

Στο "μαύρο" σενάριο του Πόουλ Τόμσεν για το δημοσιονομικό κενό του 2019 εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αρνείται να περιορίσει τις απαιτήσεις του για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

Η χθεσινές, πολύωρες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά σε υπουργικό επίπεδο κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, απέρριψε εκ νέου την ελληνική επιχειρηματολογία, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό δεκτή και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με την οποία οι υπερβάσεις που καταγράφονται ήδη στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων οδηγούν εκ του ασφαλούς σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, το οποίο θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ βλέπει με... πολιτικά καθοδηγούμενη (από τον Π. Τόμσεν) απαισιοδοξία το δημοσιονομικό σενάριο για το 2019, που θα είναι και το τελευταίο έτος του δικού του, νέου προγράμματος για την Ελλάδα, εφόσον αυτό τελικά εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιου.

Επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει εκτροπή στο τέλος του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ, το Ταμείο επιμένει σε ένα "μαύρο" -αδικαιολόγητα, κατά την ελληνική πλευρά- σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το πλεόνασμα ίσως να φθάσει ("με ηρωική προσπάθεια", όπως έχει πει στο παρελθόν ο Π. Τόμσεν) στο 3,5% το 2018, αλλά το 2019 θα υποχωρήσει απότομα στο 1,5%, γι' αυτό και απαιτείται να νομοθετηθούν εκ των προτέρων σκληρά μέτρα λιτότητας (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων).

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το λόγο πλέον θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που καλούνται να βρουν τρόπο σύγκλισης όχι μόνο για το δημοσιονομικό κενό του 2019, αλλά και για τις επιμέρους παραμέτρους που σχετίζονται με τα απαιτούμενα από το ΔΝΤ μέτρα: πόσοι Έλληνες πραγματικά αποφεύγουν το φόρο εισοδήματος, λόγω του αφορολόγητου ορίου, και σε ποιο ύψος φθάνει η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν, επίσης, για τις κυβερνητικές προτάσεις για τα "θετικά" μέτρα του 2019, καθώς το ΔΝΤ έχει ήδη απορρίψει τις περισσότερες εξ αυτών, εκτιμώντας ότι δεν θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων είναι ότι φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για μια συμφωνία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018, παρότι ως τώρα το ΔΝΤ το θεωρεί υπαρκτό και ζητεί πρόσθετα μέτρα για την κάλυψή του.

Σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ για τα δημοσιονομικά, εφόσον υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, θα προγραμματισθεί νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις