Ενέργεια

Πρόεδρος ΣΕΒ: Μεγάλη ευκαιρία η πράσινη ενέργεια αλλά η μετάβαση θα είναι πολύ δαπανηρή


Στη μεταστροφή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής, με την παράλληλη ώθηση της ενεργειακής μετάβασης που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία επικεντρώθηκαν στη συνομιλία τους ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος,  και η Judith Wallenstein, Managing Director & Senior Partner, BCG Munich κατά τη σημερινή, τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως ένα μεγάλο σε σημασία ζήτημα, το οποίο παρά το γεγονός ότι λόγω πολέμου έχει υποχωρήσει ως προτεραιότητα, η δράση για αυτή είναι ψηλά ως στόχος στην ατζέντα των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος στηρίζει τόσο θεσμικά, όσο και επιχειρηματικά τη φιλοδοξία για την μετατροπή της Ευρώπης ως η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050. Σε αυτή την πορεία, ωστόσο, θα πρέπει να συνδυαστούν τόσο η ενεργειακή μετάβαση όσο και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία, η οποία όμως θα πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα, καθώς οι αδειοδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα στην ενέργεια είναι χρονοβόρες, ενώ χρειάζονται και επιπρόσθετες υποδομές.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία, εξάλλου, στη μεταστροφή των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την προσαρμογή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, ενώ υπάρχουν πλέον και περισσότερες συνεργασίες πάνω σε αυτό το θέμα μεταξύ τους. Αυτό που είναι, ωστόσο, σημαντικό είναι να αναγνωριστεί το γεγονός ότι αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να την κάνουν οι επιχειρήσεις μόνες τους, προϋποθέτει συνεργασία με τις κυβερνήσεις, με τους ερευνητές, χρειάζεται μια διασυνοριακή σύμπραξη, καθώς είναι μεν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει παγκόσμια κυβέρνηση. Ειδικά για την Ελλάδα, όπως ανέφερε, η πράσινη ενέργεια είναι μεγάλη ευκαιρία, αλλά τελικά η μετάβαση θα είναι πολύ δαπανηρή και το ίδιο θα συμβεί και για τις υπόλοιπες χώρες.

Στη σημασία της απανθρακοποίησης αναφέρθηκε η Judith Wallenstein, υπογραμμίζοντας ότι σε σχέση με την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (Cop 26) στη Γλασκώβη υπάρχει αύξηση τριών βαθμών στη θερμοκρασία και ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 θα ορίσει την τελική έκβαση και το τι κάνουν οι χώρες στο μεσοδιάστημα. Κατά την ίδια, ο κόσμος το 2100 θα ζει με ένα ΑΕΠ 30% μειωμένο απ’ ό,τι σήμερα και αυτό θα έχει, εκτός των άλλων, εκτός από το περιβάλλον, μια σημαντική επίπτωση και στον πολιτισμό. Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις κάνουν προσπάθειες σε σχέση με την ταχύτητα στις αλλαγές που πρέπει να συμβούν, ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν πάντα με επιτυχία όλες τις παραμέτρους αυτής της μετάβασης, πόσο μάλλον με φόντο ένα τόσο ταραγμένο γεωπολιτικό τοπίο. Έκανε λόγο, επίσης, και για την επίδραση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι βοήθησαν μεν, ωστόσο, είναι πλέον πολύ λίγος ο χρόνος μέχρι το 2030, προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο χάσμα που υπάρχει στην αποδέσμευση από τον άνθρακα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα