Οικονομία

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μετωπική Σκυλακάκη- Τσακαλώτου για την ανάπτυξη


Με έντονη φραστική διαμάχη ως προς την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε περιοριστική πολιτική υπερβαίνοντας τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δισ. ευρώ. Μήπως το κρυφό του όνομα ήταν Βόλφαγκ;», είναι η φράση του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία -στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, άσκησε περιοριστική πολιτική, πέραν αυτών που είχαν συζητήσει και συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους, όπως μάθαμε, κυρίως με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, στα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση, την περίοδο 2016-2018, άσκησε περιοριστική πολιτική, πέραν αυτών που ζητούσαν οι δανειστές, κατά 11,4 δισ. ευρώ. Το 2016 είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση 0,5% και έκανε 3,71%, το 2017 είχε συμφωνήσει 1,75% και έκανε 4,18 % και το 2018 είχε συμφωνήσει 3,5% και έκανε 4,3%. Σημειώστε ότι για τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν υπήρχε κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι ήταν υψηλά, δεν ξέρουμε κανέναν σκληρότερο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπει τις οικονομίες».

«Να σας συστήσω τον κ. Σόιμπλε», σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εγώ θα έλεγα τον κ. Τσακαλώτο, διότι αυτός υπερέβη τον κ. Σόιμπλε κατά 11 δισ. ευρώ. Μήπως το κρυφό του όνομα ήταν Βόλφαγκ;», δεν άφησε την παρέμβαση αναπάντητη ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, που παρατήρησε επίσης, ότι «αυτή η πολιτική είχε μια συνέπεια: η προηγούμενη κυβέρνηση να αποτύχει συστηματικά στους στόχους ανάπτυξης που έθεσε το 2017, 2018 και το 2019».

«Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ελληνική οικονομία; Το πρώτο είναι να πετύχει μια ισχυρή επενδυτική ανάκαμψη και ο παρών προϋπολογισμός αυτό επιδιώκει κάνοντας τον φόρο των επιχειρήσεων», είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση το 2021. «Σε συνδυασμό με το φόρο των μερισμάτων, όταν τελειώσει αυτός ο κύκλος, η Ελλάδα θα έχει έναν από τους ανταγωνιστικότερους φόρους επιχειρήσεων στον ΟΟΣΑ», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε «καταστροφικό» για την Οικονομία το να συνεχιστούν οι χαμηλές επενδύσεις κι εξήγησε πως μια οικονομία, που κάθε χρόνο επενδύει λιγότερο από τις αποσβέσεις που κάνει κατά 6-8 δισ. ευρώ, δεν έχει κανένα μέλλον, διότι ούτε καινούργια τεχνολογία μπορεί να εισάγει, ούτε μπορεί να έχει παραγωγικότητα των μισθών, δηλαδή να ελπίζει ότι θα έχει μεγαλύτερους μισθούς, ούτε ανταγωνιστικότητα για να διεκδικεί ξένες αγορές. «Μια οικονομία που οι επενδύσεις της είναι τόσο χαμηλά είναι μια οικονομία καταδικασμένη στη συρρίκνωση, στην περιθωριοποίηση και στην αδυναμία της να υπάρχει στο διεθνή ανταγωνισμό» προσέθεσε.

Ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε και στα υπερπλεονάσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τελειώνουμε με τα υπερπλεονάσματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση, συστηματικά και για να κλείσει τον προϋπολογισμό σε σχέση με τους θεσμούς, έβαζε μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. Συνεπώς, ένα μέρος από τα υπερβολικά πλεονάσματα, αυτή την υπερβολική περιοριστική πολιτική, ήταν συνειδητή πολιτική που κατέληξε στο να εισπράττονται 11,4 δισ. Αν αθροίσετε 11,4 και 18 δισεκατομμύρια τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και πολιτών, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο φορολογικό βάρος. Αυτό το υπερβολικό φορολογικό βάρος των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που σήκωσε στην τριετία 2016-2018 η ελληνική οικονομία, ήταν το άχθος που ήταν αδύνατον να αποτρέψει την συρρίκνωση των επενδύσεων. Δηλαδή, είχαμε τόσο μεγάλο φορολογικό βάρος που ήταν αδύνατον η οικονομία να σηκωθεί όρθια», είπε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στην πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση φορολογίας

 «Ξεκινάμε, εκτός από τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων που απορροφά ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήσαμε και που έχει πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή, να κάνουμε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είναι ένας συνδυασμός μειώσεων φόρων και εισφορών που καταλαμβάνει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από έναν προϋπολογισμό που ξεκίνησε με δημοσιονομικό κενό. Όταν πήγα στο Γενικό Λογιστήριο και ζήτησα με βάση τα στοιχεία του, πόσο θα ήτ

αν ο δημοσιονομικός χώρος του 2020, μου είπαν μείον 1,1 δισ. ευρώ. Στοιχεία Γενικού Λογιστηρίου 10/7/2019», είπε και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που κάνουμε είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι κάποιοι πληρώνουν για αντικειμενικές αξίες σε εξοχικές κατοικίες ή και βίλες που αξίζουν εκατομμύρια, μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ το ξέρουμε όλοι. Καιρός είναι να αλλάξει και οι άνθρωποι να πληρώνουν με βάση την περιουσία που πράγματι έχουν, όσο καλύτερα μπορεί να τη μετρήσει το κράτος».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Θα κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό;

«Είναι δυνατόν, ο κ. Σκυλακάκης, να μην ξέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι αυτό που οδηγεί, σε τι πλεονάσματα θα έχουμε από το 2023 μέχρι το 2060; Είτε δεν το ξέρει ή μήπως θεωρεί ότι ο κ. Σταϊκούρας, σαν ταύρος στο Eurogroup, θα διαλύσει τους υπουργούς Οικονομικών, που υποστηρίζουν την λιτότητα και θα πει τι απαράδεκτο πράγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης. Ή πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, σαν λιοντάρι, θα πάει στο συμβούλιο αρχηγών και θα τους ταράξει όλους και ειδικά στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα τους πει, τι είναι αυτή η λιτότητα, που εσείς επιβάλετε στην Ελλάδα. Αυτό πιστεύει ο κ. Σκυλακάκης, αυτό είναι που νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό; Λέγοντας ότι εμείς συμφωνήσαμε πολύ ψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060;» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος, διερωτήθηκε επίσης, μήπως εκτός από τους υψηλούς στόχους και από την υψηλή φορολογία, ο λόγος που έχουμε μεγάλη λιτότητα είναι ότι τα δύο κόμματα χρεοκόπησαν τη χώρα το 2009;

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις