Πολιτική

Ψάχνουν πλατφόρμα συνεννόησης για τα δημοσιονομικά


Μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά βρίσκεται η αξιολόγηση. Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση -το συντομότερο δυνατόν- της αξιολόγησης.

Αν και η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές παραμένει χαοτική, η κυβέρνηση δια στόματος του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου. Πηγές των θεσμών επισημαίνουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στο πακέτο μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχει δυναμική για μια συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4% - 5% του ΑΕΠ εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.

Όσον αφορά στον φορολογικό λογαριασμό, αναζητούνται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπου μαίνεται η μάχη για το ύψος του αφορολογήτου και τα κλιμάκια, καθώς και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες όπως προβλέπει το μνημόνιο του καλοκαιριού.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις