Πολιτική

"Φως" από τις Βρυξέλλες για τα μέτρα και το QE


Ανοικτό ενδεχόμενο να μειωθούν οι απαιτήσεις κάτω από τα 3,6 δισ. ευρώ, στις 27 Απριλίου σχεδιάζεται η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

 

Θετικά εξελίσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μια συμφωνία στο Eurogroup, που θα επιτρέψει την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για δύο θέματα κρίσιμης σημασίας για την ελληνική πλευρά, το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να νομοθετηθούν προκαταβολικά για το 2019 και τη συμμετοχή των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει μια διευθέτηση που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Αθήνας:

  •  Σχετικά με τα μέτρα, τα οποία αφορούν, ως γνωστόν, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε το ΔΝΤ και από τους Ευρωπαίους για τους ανακριβείς υπολογισμούς του και τις υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις του, φαίνεται πως αποδίδει αποτέλεσμα. Το άτυπο τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, να νομοθετήσει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, αναθεωρείται και πλέον το ακριβές ύψος των μέτρων σχεδιάζεται να παραμείνει ανοικτό προς διερεύνηση από τις διαπραγματευτικές ομάδες των Θεσμών, που θα εξετάσουν εκ του σύνεγγυς όλα τα τελευταία στοιχεία (σημειώνεται ότι το ΔΝΤ βάσισε την έκθεσή του για το άρθρο 4 σε στοιχεία του Νοεμβρίου). Η ελληνική πλευρά έχει την ελπίδα ότι από αυτό τον έλεγχο θα επιβεβαιωθεί πως σε μεγάλο βαθμό η υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα έχει μόνιμο χαρακτήρα (για παράδειγμα, αναφέρεται ότι έσοδα 1,5 δισ. ευρώ προήλθαν από τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών). Στόχος είναι πλέον, εφόσον το ΔΝΤ αποδεχθεί αυτές τις εκτιμήσεις, να περιορισθεί το ύψος των μέτρων πολύ χαμηλότερα από τα 3,6 δισ. ευρώ, ώστε, ει δυνατό, να καλυφθεί ο στόχος μόνο με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις.

 

  • Για την ποσοτική χαλάρωση, που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, ώστε να επανέλθει η χώρα στις αγορές φέτος και να αποφύγει τέταρτο μνημόνιο το 2018, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος της ένταξης παραμένει εφικτός και, μάλιστα, παρέχονται διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ότι, εφόσον έχει κλείσει στις αρχές Απριλίου η αξιολόγηση, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 27 Απριλίου θα «κλειδώσει» η συμμετοχή της χώρας στο QE, από την οποία αναλυτές του ιδιωτικού τομέα περιμένουν ότι θα υπάρξουν φέτος αγορές ελληνικών ομολόγων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Πάντως, το παζλ των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα δεν συμπληρώνεται σήμερα στο Eurogroup, αφού μείζονος σημασίας θεωρούνται οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει, έστω μικρή, χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ή αν θα ενεργοποιηθεί το «σχέδιο Β» για αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις