Αγορές

"Βαρίδι" οι τραπεζικές μετοχές


Επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο και οι βασικοί  δείκτες κινούνται σε τροχιά διολίσθησης, ενώ οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Αρνητική ένδειξη το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αξιόλογο τζίρο, που υποδηλώνει αυξημένη προσφορά.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες κα αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά μπαίνει σε φάση έντονης μεταβλητότητας, χωρίς να έχει αποκτήσει σαφή βραχυχρόνια τάση. Κατά τις εκτιμήσεις τους,  ο ΓΔ θα συνεχίσει να κινείται στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, μεταξύ 770-745 μονάδων, τεσατάροντας την αντοχή αντιστάσεων και στηρίξεων.

 Ως προς τα πού θα γίνει η εκτόνωση - αν δηλαδή θα ακολουθήσει νέος γύρος ανάκαμψης ή  μία ακόμη πρόσκαιρη διόρθωση - καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών.

 Ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία του ΧΑ. Μετά την έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch με τις αρνητικές προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες και το "ψαλίδισμα" των τιμών-στόχων  για τις μετοχές τους,  προβληματισμό προκαλούν οι πιέσεις των Ευρωπαίων δανειστών για "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στο Eurogroup, με την επισήμανση ότι πρέπει να διευκολυνθούν οι τράπεζες να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μη βρεθούν εκτεθιμένες στα stress test  και να μην προκύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων.

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζονται οι μετοχές του κλάδου και εν αναμονή επικείμενης δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, που θα αποτελέσουν ασφαλή ένδειξη για τη δυναμική των τραπεζών.

Τα "καλά νέα" για την αγορά προέρχονται από τη ΔΕΗ: Οπως έγινε γνωστό, έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις για να προχωρήσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ η εταιρεία θα αναθέσει σε εξειδικευμένους οίκους τη διαχείριση-είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της.  Αποτιμώντας θετικά αυτές τις εξελίξεις, η αγρά δίνει σήμερα στη μετοχή της ΔΕΗ +3,7%.

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά  2,5%. H Alpha Bank χάνει 3%, Εθνική -2,8%, Eurobank -2,5%, Πειραιώς -1,2%, αμετάβλητη η Attica Bank (+1,8%).

Οι απώλειες των τραπεζών δίνουν αρνητικό πρόσημο και στον Γενικό Δείκτη,  ο οποίος υποχωρεί κατά 0,2% και κινείται τώρα περί τις 760 μονάδες.

Απώλειες 0,5% καταγράφει ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.000 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η ΔΕΗ (+3,7%). Ακολουθούν Φουρλής +2,5%, Aegean +2%, Τιτάν +1,5%, Motor Oil +1%.

 Στο κόκκινο Ελλάκτωρ, Σαράντης, Grivalia, Coca-Cola με απώλειες 0,5%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις