Media

Ρωσία: Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν μια "εκστρατεία καταστροφής" τους


Ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης απηύθυναν εχθές ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαιτώντας να τερματιστεί η καταστολή σε βάρος συντακτικών ομάδων που είναι ανεξάρτητες ή επικριτικές έναντι της εξουσίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι εντάχθηκαν στα κρατικά μητρώα υπό το καθεστώς των «πρακτόρων του εξωτερικού», το οποίο είναι ατιμωτικό και σημαίνει ασφυκτικούς διοικητικούς καταναγκασμούς υπό την απειλή υψηλών προστίμων. Δημοσιογράφοι έγιναν επίσης στόχοι δικαστικών διώξεων και ερευνών.

«Μια εκστρατεία καταστροφής των μη κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και πιέσεων εναντίον δημοσιογράφων βρίσκεται σε εξέλιξη», κατήγγειλαν οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή που απευθύνεται στον Πούτιν και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Απαιτούμε την αναθεώρηση των αποφάσεων για το κλείσιμο συντακτικών ομάδων των συναδέλφων μας», προστίθεται στο κείμενο, το οποίο δημοσιεύεται κυρίως από την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, τη ρωσική έκδοση του Forbes ή ακόμη το συνδικάτο των Ρώσων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την επιστροφή στη Ρωσία και τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι τον Ιανουάριο και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις διαδικασίες με στόχο την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Συντακτικές ομάδες, ιδιαίτερα αυτές του ανεξάρτητου τηλεοπτικού δικτύου Dojd, του ιστότοπου Meduza και ερευνητικών μέσων ενημέρωσης, χαρακτηρίσθηκαν «πράκτορες του εξωτερικού», κάτι που έχει οδηγήσει σε μείωση των διαφημιστικών εσόδων των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης και τα υποχρεώνει να αναφέρουν αυτό το καθεστώς τους (του «πράκτορα του εξωτερικού») σε όλες τις εκδόσεις τους, ακόμη κι όταν πρόκειται για μια ανάρτηση στο Twitter.

Ο κατάλογος των «πρακτόρων του εξωτερικού» αφορά τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν, σύμφωνα με τις αρχές, «πολιτικές» δραστηριότητες στη Ρωσία.

Άλλα μέσα ενημέρωσης, που συνδέονται με τον πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, μπλοκαρίστηκαν επίσης πρόσφατα αφού χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητοι οργανισμοί» -- ένα άλλο καθεστώς που εκθέτει επίσης τα μέλη του σε δικαστικές διώξεις.

Μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία το 2000 η Ρωσία κατηγορείται ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όμως οι ειδησογραφικοί ιστότοποι μπορούσαν για καιρό να λειτουργούν με σχετική ελευθερία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι θέλει «να εξαλείψει την αμερόληπτη δημοσιογραφία και τις δημοσιογραφικές έρευνες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα