Επιχειρήσεις

Σε καθεστώς «εξαφάνισης» οι συντάξεις


«Κλειδί» ο 2ος και 3ος πυλώνας όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες

Υπό καθεστώς «εξαφάνισης» τελούν οι συντάξεις στην Ελλάδα μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε και παραμένει άλυτο. Εχει υλοποιηθεί μια ημιτελή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που περικόπτει τις συντάξεις με οριζόντιο και αυθαίρετο τρόπο, διατηρεί απαγορευτικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ανταποδοτικές παροχές και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του 2ου και 3ου ασφαλιστικού πυλώνα, όπως γίνεται σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

της Ελενας Ερμείδου

Η επιδείνωση της εικόνας οδηγεί σε νέες περικοπές τις κύριες συντάξεις κάτι που ο κος Κατρούγκαλος δήλωνε ότι «επρόκειτο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Πάνω από 900.000 συνταξιούχοι θα χάσουν μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της προσωπικής διαφοράς,  σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.  Το υπουργείο υπόσχεται  ότι θα θέσει ανώτατο όριο σε ποσοστό, και κάποια ελάχιστα αντίβαρα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές εφ’ όσον καλυφθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Ηδη κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν περικοπεί 7 φορές χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί το «κλειδί» για την λύση του προβλήματος παρά τις πολλαπλές επισημάνσεις του ΣΕΒ αλλά και του ΔΝΤ που είχε προειδοποιήσει για το αποτέλεσμα.

Ετοιμη να ανοίξει συζητήσεις με την πολιτεία δηλώνει η ΕΑΕΕ προτείνοντας την δημιουργία ενός συστήματος με βάση τη διεθνή εμπειρία που θα στηρίζεται σε 3  πυλώνες. και που  βασίζεται σε διαφορετικές πηγές συνταξιοδοτικού εισοδήματος (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας) και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης (αναδιανεμητικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα): ο 1ος πυλώνας,  κρατικός, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, 2ος πυλώνας, ιδιωτικός, υποχρεωτικός και κεφαλαιοποιητικός, με Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τέλος, ο 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός και κεφαλαιοποιητικός, με κίνητρα σε Ειδικά Συνταξιοδοτικά Ασφαλιστικά Προγράμματα, έστω και αναβαλλόμενα.

Ωστόσο, για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ασφαλίσεων, χρειάζεται οπωσδήποτε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Οι επαγγελματικές ασφαλίσεις παρότι είναι διαδεδομένες στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στη συμπληρωματική επαγγελματική  ασφάλιση να αποτελέσει αυτοτελή πυλώνα σύνταξης, με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτόν, φορέων όπως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης.


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις