Αγορές

Σε κλοιό των short το ΧΑ!


Η «διαρροή» της έκθεσης McKinsey φέρνει «χτυπήματα» στην ΔΕΗ, οι νέες αποκαλύψεις “Bloomberg” πλήττουν τη μετοχή της Folli.

Παγιδευμένο στον κλοιό των short παραμένει το Χρηματιστήριο, με τα δύο blue chips που βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο επιθέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας, Folli Follie και ΔΕΗ, να δέχονται και σήμερα ισχυρή πίεση και να καταγράφουν στο ταμπλό απώλειες που ξεπερνούν το 5%, πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι αδέξιοι χειρισμοί από τις διοικήσεις των δύο blue chips που έχουν στοχοποιηθεί από τους short αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων και αποθαρρύνουν όσους ενδεχομένως ήθελαν να τοποθετηθούν στις μετοχές:

  • Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η πρόωρη «διαρροή» (στην «Καθημερινή») της εσωτερικής έκθεσης – βόμβα από τον οίκο McKinsey, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη αν δεν αυξήσει θεαματικά την κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια, φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στρατηγική του fund Lansdowne Partners. Το fund, που είναι το μεγαλύτερο στο Λονδίνο με κεφάλαια υπό διαχείριση 20 δις. δολ. και έχει μακρά παράδοση σορταρίσματος εταιρειών από το χώρο της ενέργειας, έχει ανοίξει από τα τέλη του 2017 θέση short στη ΔΕΗ, την οποία αυξάνει συνεχώς και έχει φθάσει στο 1,24% των μετοχών. «Η έκθεση της McKinsey επιβεβαιώνει όσους αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και δίνει όπλα στην υποτιμητική κερδοσκοπία», τονίζει στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι η έκθεση έχει πλέον γίνει γνωστή, χωρίς η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση να έχουν λάβει αποφάσεις για μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης, τα οποία θα καθησύχαζαν τους επενδυτές. Επιπλέον, λόγω της γνωστής ιδιομορφίας της ΔΕΗ, για την οποία συναποφασίζουν η κυβέρνηση, η διοίκηση και -αφανώς- οι συνδικαλιστές, είναι πιθανό να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση και να παραμείνει για μακρά περίοδο εκτεθειμένη η μετοχή στην υποτιμητική κερδοσκοπία. Ο τίτλος της ΔΕΗ είχε χάσει σχεδόν 15% από τις 4 Μαΐου, που εκδηλώθηκε η επίθεση στην FF Group, ως το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ διαπραγματεύεται σε τιμή που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο της λογιστικής αξίας.
  • Η FF Group δεν έχει καταφέρει ακόμη να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία για την πραγματική έκταση του δικτύου πωλήσεών της, που τέθηκε υπό αμφισβήτηση από το μικρό, ακτιβιστικό fund Quintessential Capital Management. Το αποτέλεσμα είναι ότι δίπλα στο fund έρχονται να προσθέσουν τις δικές τους δυσμενείς αναλύσεις και αποκαλύψεις μεγάλα δίκτυα με απήχηση στις διεθνείς αγορές, όπως το “Bloomberg”. Την Παρασκευή, το διεθνές πρακτορείο δημοσιοποίησε έρευνα, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δίκτυο καταστημάτων της Folli Follie στην κινεζική αγορά - κλειδί συρρικνώθηκε περισσότερο από το ήμισυ το προηγούμενο έτος, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ασία αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο μητρικός όμιλος FF Group αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και έχει εξεταστεί από το Bloomberg, το βασικό brand της ελληνικής εταιρείας διαθέτει στην ηπειρωτική Κίνα 113 σημεία πώλησης, έναντι δικτύου που αριθμούσε περισσότερα από 240 σημεία πώλησης, όπως ανέφερε στην ετήσια έκθεση του 2016. Την Πέμπτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της σε Ασία και Ειρηνικό αυξήθηκαν στα 928 εκατ. ευρώ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί στο 65% των συνολικών πωλήσεων ολόκληρης της εταιρείας. Αυτό χαρακτηρίσθηκε από το “Bloomberg” ως το «παράδοξο της Folli Follie» και προφανώς το δημοσίευμα, που επαινέθηκε μέσω Twitter από το διαχειριστή της QCM, συνδέεται με τη σημερινή εικόνα αδυναμίας της μετοχής.

Όπως τόνιζε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, στο σχόλιό του, την Παρασκευή, το πρόβλημα της Folli Follie έχει ευρύτερες παρενέργειες στην αγορά. «Ηυπόθεση της FF Group δεν αφορά μια τυχαία μετοχή που διαπραγματεύεται σε ένα τοπικό περιφερειακό χρηματιστήριο άλλα μια εκ των 9 εκπροσώπων της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley», επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

«Η διάδοση της αρνητικής φημολογίας ήταν τέτοια που δεν άφησε περιθώριο ανάπαυλας ή δεύτερης σκέψης: Οι μετοχές του ΧΑ ενσωμάτωσαν αμέσως ένα ρίσκο αποτύπωσης των μεγεθών τους σε μια λογική που βασίζονταν περισσότερο στην αδυναμία εξακρίβωσης κάποιων δεδομένων.Σε δεύτερο χρόνο η εικόνα εξομαλύνθηκε επιμέρους αφού παρατηρήθηκαν δράσεις που αναχαίτιζαν φημολογία και ανακριβή δημοσιεύματα. Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει. Η διένεξη της Folli – Follie φαίνεται επί του παρόντος να επισκιάζει τα πάντα», προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις