Χρηστικά

Σφαγή επιδομάτων με τις νέες αντικειμενικές αξίες!


Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% και να χάσουν επιδόματα και βγουν από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Την απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων που εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σηματοδοτεί η αύξηση έως και 250% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πέρα από το γεγονός, ότι χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι είναι σήμερα μικροϊδιοκτήτες, από το 2022, θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 50%, θα χάσουν και διάφορα επιδόματα που τυχόν εισπράττουν, για τη χορήγηση των οποίων υπάρχει και το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους και θα βγουν από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Το γεγονός δε, ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών έγιναν σε λαϊκές περιοχές, όπως Ζωγράφου, Καισαριανή, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι κ.λπ. σημαίνει πως ο κίνδυνος για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων είναι τεράστιος.

Αναλυτικότερα, για την καταβολή όλων των επιδομάτων, ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Από τη στιγμή που η τιμή Εφορίας των ακινήτων αυξάνεται, τότε κάποιοι νυν δικαιούχοι τίθενται εκτός.

Αντίστροφα, κάποιοι ελάχιστοι, που ήταν πάνω από το όριο, εφόσον μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή τους, τότε θα καταστούν δικαιούχοι των επιδομάτων.

Αναλυτικότερα, τον κίνδυνο της απώλειας των επιδομάτων αντιμετωπίζουν οι σημερινοί δικαιούχοι:

  • Του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Του επιδόματος Στέγασης
  • Του επιδόματος Θέρμανσης.

Για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων προβλέπονται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία και παραμένει στις 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Παράδειγμα. Νοικοκυριό με ένα παιδί, με μια κατοικία αντικειμενικής αξίας, σήμερα, 100.000 ευρώ, η οποία αυξάνεται το 2022 σε 130.000 ευρώ, χάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα.
Το ίδιο παθαίνει και ο ζευγάρι με δύο παιδιά που έχει ακίνητη περιουσία αξίας 110.000 ευρώ και το 2022 αυξάνεται σε 140.000 ευρώ.

Χάνονται και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επίσης χιλιάδες νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξημένο κατά 50%  ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι και φέτος απαλλάσσονται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι:

  • 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 
  • 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και
  • 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. 

Είναι σαφές ότι, ένα ζευγάρι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας 140.00 ευρώ, ενώ μέχρι και φέτος πληρώνει τον μισό ΕΝΦΙΑ, εάν με τις νέες αντικειμενικές τιμές η αξία της περιουσίας του αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από 150.00 ευρώ, το 2022, θα πληρώσει το 100% του ΕΝΦΙΑ.

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Παράλληλα χιλιάδες νοικοκυριά, θα χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι μια τριμελής οικογένεια που είναι σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) και έχει ακίνητη περιουσία αξίας 140.000 ευρώ, εάν η αντικειμενική αξία της περιουσίας της αυξήθηκε σε 160.000 ευρώ, τίθεται εκτός του ευνοϊκού μέτρου και θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην κανονική του τιμή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα