Πολιτική

Στα προ μνημονίων επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων!


Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα. Εφικτός πλέον ο δανεισμός από τις αγορές. Ράλι και στο χρηματιστήριο, με τοποθετήσεις ξένων και επιστροφή κεφαλαίων που είχαν διοχετευθεί στο εξωτερικό

Ενώ το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και πολεμικής κατά της κυβέρνησης, οι αγορές βλέπουν τη συμφωνία με τους δανειστές ως ορόσημο σταθεροποίησης και αφετηρία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ξένα funds και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, πυροδοτώντας ένα ράλι διαρκείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν στα προ Μνημονίων(!) επίπεδα, καθιστώντας πλέον εφικτή την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ  οι τραπεζικές μετοχές «απογειώνονται», έχοντας κερδίσει περίπου 40%(!) τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (άνοδος των τιμών) των κρατικών ομολόγων  - που συνεπάγεται μείωση του κόστους δυνητικού δανεισμού της χώρας από τις αγορές, αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.  Ενδειξη θετικών εκτιμήσεων και αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί επίσης η επιταχυνόμενη εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στο χρηματιστήριο, που προκαλεί μεγάλη άνοδο των τιμών.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις  των δύο εμπορεύσιμων (με αξιόλογη συναλλακτική κίνηση) ελληνικών ομολόγων – του διετούς και του 10ετούς – υποχωρούν συνεχώς  από τα μέσα Μαρτίου, ενώ  αυξάνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον από τα  εξ ορισμού «συντηρητικά» χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε κρατικά χρεόγραφα.

Διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα Ιανουαρίου 2010 – πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, μόλις η δημοσιονομική κρίση είχε αρχίσει να εκδηλώνεται. Στα επίπεδα αυτά είχαν βρεθεί και τον Αύγουστο του 2014, όταν οι αγορές είχαν υιοθετήσει το success story  της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται τώρα σε 5,65%, ενώ πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου βρισκόταν κοντά στο 8%.

Το διετές ομόλογο, που είναι ο αντιπροσωπευτικότερος «δείκτης» φόβου των αγορών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, αποδίδει τώρα 5,40%, υποχωρώντας συνεχώς από τα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε είχε υπερβεί το 10%, γεγονός που αποτέλεσε «καμπανάκι κινδύνου»  και σήμα συναγερμού. Πριν από το Eurogroup του Απριλίου κινούνταν στο 8% και έκτοτε υποχωρεί συνεχώς.

Διαβάστε επίσης: Οι αγορές ψηφίζουν Ελλάδα

Επιστρέφει χρήμα που έφυγε μετά το 2009

Την μεταστροφή κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές των επιχειρήσεων πιστοποιεί και η μεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου. Βασικό «καύσιμο» στο ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 21 Απριλίου, είναι το φρέσκο χρήμα που εισρέει από το εξωτερικό.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι μέρος αυτών των κεφαλαίων είναι  χρήμα Ελλήνων αποταμιευτών, επιχειρηματιών και επενδυτών, που είχε διοχετευθεί τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Τώρα επιστρέφει μέσω ξένων funds και κυνηγά υψηλές αποδόσεις στην Ελλάδα, καθώς εκλείπουν πλέον οι παλιοί φόβοι για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, δημοσιονομική κατάρρευση, αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων, κούρεμα καταθέσεων κλπ.

Το ράλι των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται, ενώ το στη λίστα των επιλογών διεθνών χαρτοφυλαίων μπαίνουν τώρα περισσότερα εμποροβιομηχανικά blue chips, καθώς εκτιμάται ότι οι επιχειρηματικές προοπτικές βελτιώνονται σε πολλούς κλάδους και.

Ανοδο 1% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται στις 785 μονάδες.  Ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 1,3%, ενώ νωρίτερα πήγε +2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις