Μεγάλο καλάθι κρατά η ελληνική κυβέρνηση για την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών σήμερα στην Αθήνα, προσδοκώντας στην ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στο κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων. Το ελληνικό επιτελείο αναμένεται να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή με τους δανειστές για το πακέτο των μέτρων που θα κλεισουν τον λογαριασμό των 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος αναλύεται κατά την κυβέρνηση σε μέτρα 1% του ΑΕΠ από τους άμεσους φόρους, 1% από το ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο κυρίως έμμεσων φόρων. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών μέχρι τις 22 Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup για να δώσει την έγκριση για τη συμφωνία.
Ρόλο-κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού έχει προσδιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ έως και το 2018 (5,4 δισ. ευρώ περίπου) ή και χαμηλότερα με βάση την πλατφόρμα της Κομισιόν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδεικνύουν ευελιξία για το είδος και τη σύνθεση των πρόσθετων μέτρων.
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για δημοσιονομικό κενό 4,5% του ΑΕΠ και ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα και εφόσον δεν γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η δημοσιονομική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι ρόλο στις εξελίξεις θα έχει και η πολιτική.