Τράπεζες

Σχέδιο «Β» για τον δανεισμό του κράτους με ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου


Πρόβα τζενεράλε για εκδόσεις τίτλων που θα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες όταν είναι δύσκολες η συνθήκες στην αγορά ομολόγων

Μπορεί να εκτονώνεται η πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τον νέο μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων οικονομιών, όμως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα «σχέδιο Β», που θα επιτρέψει να αντλεί δανειακά κεφάλαια ακόμη και σε περιόδους δύσκολες για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τη διάθεση τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις αρκετά υψηλές και σίγουρες αποδόσεις αυτών των τίτλων.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση των ελληνικών δεκαετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά, η απόδοσή τους αποκλιμακώθηκε περαιτέρω και πλησιάζει καθοδικά, χαμηλότερα και από το 3,10%, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ανέλθει ακόμη και πάνω από το 3,60%. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η αγορά λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη το νέο εργαλείο στήριξης που παρουσίασε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, με το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα ασθενέστερων οικονομιών χωρίς περιορισμούς, ώστε να αποφεύγονται αδικαιολόγητες από τα θεμελιώδη στοιχεία αυξήσεις στα κόστη δανεισμού.

Η «προσγείωση» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου

gr10y_2507

 

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για την Ιταλία, παρά την ανακοίνωση για τον νέο μηχανισμό, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των πρόωρων εκλογών του φθινοπώρου διατηρεί την πίεση αύξησης στις αποδόσεις των τίτλων της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπερνά το 3,40% και είναι οριακά αυξημένη σε σχέση με την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θεωρητικό κόστος δανεισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όμως, δεν επικρατεί εφησυχασμός μετά τη μείωση των αποδόσεων, η οποία είναι αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι ήδη έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος του προγράμματος δανεισμού για το 2022 και η αγορά γνωρίζει ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί να προσφύγει στην αγορά τους επόμενους μήνες για την άντληση μεγάλων ποσών με νέες εκδόσεις.

Για να έχει σίγουρη πρόσβαση σε δανεισμό ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από τις επικρατούσες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά, ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο, «εσωτερικό» κανάλι άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Για τον σκοπό αυτό, εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και αντλήθηκε ποσό 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς ένα νέο πενταετές ομόλογο, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2027, που είναι το πρώτο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου (Floating Rate Note - FRN), το οποίο έχει εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Πρόκειται για ένα τίτλο που επιτρέπει στο Δημόσιο να δανεισθεί με σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ οι τράπεζες εξασφαλίζουν ότι δεν θα ζημιωθούν από τις επικείμενες αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Το ομόλογο δίνει κουπόνι 1,23% υψηλότερο από το ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο (Euribor) τριμήνου και η απόδοσή του κατά την έκδοση τιμολογήθηκε σε 1,13%, καθώς σήμερα το Euribor είναι αρνητικό. Όσο θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα το Euribor, τόσο θα αυξάνονται και οι τόκοι που θα πληρώνει το Δημόσιο στις τέσσερις τράπεζες.

Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του για το νέο 5ετές ομόλογο, η συναλλαγή αυτή αποτελεί την πρώτη έκδοση ομολόγου FRN εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια και ευθυγραμμίζεται με την εστίαση του εκδότη (σ.σ. δηλαδή του Δημοσίου) στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης. Η έκδοση επιτρέπει στην Ελληνική Δημοκρατία, όπως τονίζει ο ΟΔΔΗ, να συνεχίσει να εκτελεί το πρόγραμμα έκδοσης νέων ομολόγων, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, αξιοποιώντας μια επενδυτική πρόταση που απευθύνεται σε μια ειδική ομάδα επενδυτών.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την έκδοση αυτή, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθύνεται στις τράπεζες για να αντλεί νέα ποσά, καθώς αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες έχουν τεράστια πλεονάσματα ρευστότητας και ενδιαφέρονται για τέτοιες εκδόσεις τίτλων χαμηλού κινδύνου. Τους επόμενους μήνες, ο ΟΔΔΗΧ θα «μετράει» την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και, εάν κρίνει ότι είναι δύσκολη η προσφυγή στην αγορά με «κλασικές» κοινοπρακτικές εκδόσεις τίτλων, θα επιλέγει τη λύση του εσωτερικού δανεισμού με τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις