Πολιτική

Συμφωνεί με Τσίπρα η Λαγκάρντ - Στα «κάγκελα» με Σόιμπλε


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κρίσιμο τετ α τετ με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ στο περιθώριο του Φόρουμ "Belt andRoad" στο Πεκίνο, με το θέμα του ελληνικού χρέους να τίθεται στο τραπέζι.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπως είχε πει σε δηλώσεις της στο Μπάρι στο πλαίσιο της συνόδου των G7, τάσσεται υπερ της ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι λοιπόν, σήμερα κατά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό έστειλε σαφή μηνύματα προς το Βερολίνο πως εάν δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση της κ. Λαγκάρντ, τόνισε πως σε περίπτωση που γίνει αυτό, τα μέτρα δεν εφαρμοστούν.

Ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει λύση για την ελάφρυνση χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων άμεσα. Είναι απαραίτητη μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίσθηκε στη συνάντηση, ώστε να ξεδιπλωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αντέτεινε τότε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020.

 Η εξέλιξη αυτή επισημοποιεί τη σφοδρή αντίθεση του Βερολίνου σε κάθε απόφαση ελάφρυνσης του χρέους με βεβαιότητα πριν από τις γερμανικές εκλογές και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ήδη ο κ.Σόιμπλε. 

Απο μεριάς του ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως , παρά τις διαρκείς διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με «διαρροές» από κοινοτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στο Ταμείο μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. 

 Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα οριοθετηθεί μεταξύ 2% και 2,6% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο μετά το 2030, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους και να μη χρειασθεί να δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι για ενεργοποίηση δραστικών μέτρων, στα οποία αντιδρά η Γερμανία.

Το ΔΝΤ, πάντως, αντιμετωπίζει με δυσπιστία αυτές τις προβλέψεις, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, που θα επέτρεπαν να εκτιμηθεί ρεαλιστικά ότι «σηκώνει» μακροπρόθεσμα ένα πλεόνασμα υψηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις