Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς: Όχι πρόσθετα μέτρα, κλείσιμο αξιολόγησης


Συνεχίζονται οι επαφές σε μια προσπάθεια να φτιάξει ευρωπαϊκή ασπίδα έναντι του ΔΝΤ

Ικανοποιημένος αποχωρεί από τη Γαλλία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών περιοδειών του πρωθυπουργού με στόχο τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής ασπίδας έναντι του ΔΝΤ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δε χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αλλά και επί της διαδικασίας ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε δείπνο εργασίας του  Ιδρύματος "Άξελ Σπρίνγκερ" με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τους οποίους θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την πορεία της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση. Του εξήγησε την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την ουσία των δύο νομοσχεδίων. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως. Η ελληνική πλευρά εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση και αναμένεται να υπάρξει και δήλωση του κ. Σουλτς θετική για τις ελληνικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο κ.Σουλτς είχε απαντήσει και στην επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks το ζήτημα της στάσης του ΔΝΤ όσον αφορά την διαπραγμάτευση καθώς και την πολιτική αστάθεια που τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

"Η συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, είναι ένα σαφές παράδειγμα την αναγκαιότητας για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας", απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, υπογραμμίζοντας πως "η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να προσπαθήσει να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του καθενός από τους εμπλεκόμενους φορείς, και να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες μέσω των οποίων διεξάγονται ο διαπραγματεύσεις, είναι διαφανείς".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις