Πτωτικά κινείται το Χρηματστήριο ακολουθώντας το ευρωπαϊκό κλίμα, ενώ ανοικτά παραμένουν και τα εγχώρια θέματα. Το μοναδικό άγχος της αγοράς είναι αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις, μιας και αυτό θα συμβεί αν η κυβέρνηση καταλάβει πως δεν θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα από την βουλή. Παρόλα αυτά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα το εκλάβει θετικά, ασχέτως του σημαντικού volatility που θα προκύψει.
Η αλλαγή διαχειριστή του GREK (ΕΤF) που διαπραγματεύεται στην Αμερική θα φέρει σημαντικούς όγκους την τρέχουσα εβδομάδα ενώ αναμένονται μικρές εισροές στο σύνολο τους. Σε τέτοιες καταστάσεις η μοναδική βοήθεια που έχουμε είναι η τεχνική ανάλυση μιας και ποτέ τα όποια θετικά νέα δεν έρχονται στα χαμηλά.
Συνολικά πάντως, οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, καθώς «σέρνουν» πληθώρα, όχι μόνο πολιτικοοικονομικών (προσφυγικό-ασφαλιστικό-αξιολόγηση), αλλά και καθαυτού χρηματιστηριακών νέων (αλλαγές του οίκου FTSE στην κατηγοριοποίηση της Αγοράς). Δυστυχώς όμως στο παρελθόν, από στατιστικής βέβαια απόψεως, ο Μάρτιος δε κομίζει ευχάριστες διαδρομές στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Κατά τα άλλα η τρέχουσα εβδομάδα έχει έντονο τραπεζικό άρωμα αφού οι 2 από τις 4 τράπεζες έχουν δηλώσει ημερομηνίες στις οποίες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου. Η Eurobank ανοίγει την αυλαία στις 2 Μαρτίου ενώ στις 3 Μαρτίου ακολουθεί η Alpha bank.
Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης του 2015 ύψους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά βοηθάει στο να επιτευχθεί μια δυνατή διάσπαση τιμών, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους, να προηγηθεί δηλαδή μια ενδιάμεση διόρθωση τιμών…
Να σημειωθεί πώς στις 11 Μαρτίου η Fitch θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Τεχνική ανάλυση
Η αγορά κατάφερε να κρατήσει το 471 και 125 επίπεδα σε ΓΔ και F25 δίνοντας αγοραστικά σήματα με τα επίπεδα πλέον να είναι τα stop μας. Το 490 και 130 γίνονται επίπεδα στήριξης ενώ επόμενοι κοντινοί στόχοι είναι στο 538 και 144 αντίστοιχα.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε μεσοπρόθεσμα μία ανοδική αγορά μιας και κάτι τέτοιο θα συμβεί αν καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε τις 635 μονάδες παρόλα αυτά μια ανοδική ανάσα στην αγορά φαίνεται να είναι σε εξέλιξη και μπορεί να μας οδηγήσει στις 570 μονάδες με τις όποιες διακυμάνσεις. Πλέον οι μισοί τίτλοι των επιλογών μας είναι σε Long κατάσταση ενώ στα στατιστικά μας θυμίζουμε πως ο ΓΔ χάνει 20% από αρχές έτους με τις τράπεζες 47% και τον f25 25% αντίστοιχα.
Μεσοπρόθεσμα όπως προείπαμε για να αλλάξει κάτι χρειάζεται μία κατοχύρωση των 635 μονάδων παρόλα αυτά η τεχνική ανάλυση είναι και το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει βραχυπρόθεσμα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την αγορά. Όλα δείχνουν πως το χαμηλό των 420 μονάδων είναι χαμηλό περιόδου.
Στατιστικά στοιχεία
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -0,71% στις 503,54 μονάδες. Απώλειες -1,25% ο FTSE 25 στις 134,62 μονάδες. Πτώση -0,77% ο τραπεζικός δείκτης στις 30,82 μονάδες. Στα 4,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Αμετάβλητη στα 1,5 ευρώ η Alpha Bank, πτώση -0,55% η Εθνική στα 0,182 ευρώ, -0,43% η Eurobank στα 0,46 ευρώ, -2,92% η Πειραιώς στα 0,133 ευρώ. Πτωτικά κινούνται Μυτιληναίος -0,96%, ΟΠΑΠ -0,81%, ΟΤΕ -1,28%. Ανοδικά κινούνται ΜΙΓ +2,25%, Motor Oil +0,32%, Τιτάνας +0,62%.
ΕΥΖην
Emojis: Εμπλουτίζουν ή φτωχαίνουν την επικοινωνία μας;
Τα emojis, αυτά τα μικροσκοπικά εικονίδια, έχουν εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό πρόσθετο στις χιλιετίες επικοινωνίας μας. Φέρουν κοινωνική, πολιτιστική, ακόμα και φιλοσοφική σημασία ...